Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Fusies en overnames | Aon

Optimisme over M&A-markt verdwijnt door toename risico’s

Astrid van Helvoort, Director Business Development Aon

De heropleving van de markt voor fusies en overnames (M&A) van 2021 zal dit jaar niet in dezelfde mate doorzetten. Geopolitieke instabiliteit, zoals de oorlog in Oekraïne, stijgende inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt zorgen voor een complexe markt waarin het steeds lastiger wordt om een deal te sluiten.

Dat blijkt uit het M&A Risk in Review 1H 2022-rapport van Aon en Mergermarket. Voor het onderzoek werden 50 senior executives van internationale corporates, private-equityfirma’s en investeringsbanken bevraagd over ontwikkelingen in de markt van fusies en overnames. Het onderzoek werd uitgevoerd in Q4 van 2021 en Q1 van 2022. De respondenten waren werkzaam in de regio’s Noord-Amerika, EMEA en APAC.

Flink aantal uitdagingen op M&A-markt

In 2021 nam de activiteit op de M&A-markt flink toe. Nog steeds hebben dealmakers een pijplijn waarin flink wat cashflow aanwezig is. Het optimisme op de markt is echter aan het verdwijnen. Er zijn veel factoren die zorgen dat de omstandigheden voor deals uitdagender worden, namelijk:

  • De geopolitieke instabiliteit,
  • de inflatie die mede door deze instabiliteit toeneemt,
  • de ontwikkeling van de rente,
  • de steeds verdere toenemende digitalisering van de economie,
  • een continu veranderend belastinglandschap,
  • complexe cyberdreigingen,
  • het strengere toezicht op ESG-programma’s (Economic, Social, Governance) van betrokken partijen,
  • en de krapte op de arbeidsmarkt.

Kwetsbaarheden verminderen, betere beslissingen nemen

In de huidige markt is het voor strategische en private equity-dealmakers van groot belang om kwetsbaarheden te verminderen en betere beslissingen te nemen als het gaat om financiële, fiscale, juridische en andere risico’s. Henk Bijl, managing director Mergers & Acquisitions bij Aon: “Het is belangrijk om tijdens de volledige levenscyclus van een deal kansen te identificeren om activa veilig te stellen en het rendement te verbeteren. Daarbij is het verstandig te onderzoeken hoe verzekeringsoplossingen kunnen helpen de transactiestructuren te verbeteren en onvoorziene omstandigheden voor kopers en verkopers van tafel te halen.”

Wat zijn de verwachtingen per sector?

Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de respondenten de technologie-, media- en telecomsector bij uitstek de branche vindt waarin de meeste deals kunnen plaatsvinden dit jaar. Op gepaste afstand gevolgd door de farmaceutische, medische en biotechnologische sector (44%). 54% van de respondenten vindt het van alle branches het minst waarschijnlijk dat er binnen de energie, mijnbouw en nutsvoorzieningen veel deals worden gesloten in het komende jaar. Bijl: “Dit is een opvallende uitkomst. In de Benelux zagen we in het afgelopen half jaar juist veel deals in de groene energiesector in brede zin. Daarentegen zien we in de fossiele energiesector wel duidelijk minder beweging.”

En de verwachtingen per regio?

De meeste respondenten (54%) beschouwen Azië-Pacific (exclusief Japan) als de meest aantrekkelijke regio voor fusies en overnames. Iets meer dan een derde (34%) noemt Noord-Amerika en nog eens 32% identificeert deze regio als de op een na meest aantrekkelijke voor fusies en overnames in het algemeen. De overgrote meerderheid van de respondenten (90%) denkt dat deals in de nabije toekomst steeds vaker op ESG-aspecten worden gecontroleerd.

Wilt u meer weten?
Lees nu het gehele M&A Risk in Review 1H 2022-rapport. Aon is wereldwijd toonaangevend, professioneel dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen en de M&A-markt. We zijn leverancier van inlichtingen, data en analyse van wereldwijde fusies en overnames. Wilt u meer weten over de risico’s rondom M&A, neem dan direct contact op met Astrid van Helvoort, Director Business Development bij Aon.

Astrid van Helvoort
Director Business Development
E-mail: astrid.van.helvoort@aon.nl

 

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement