Verbonden door een gezamenlijke missie
Samen willen we op zoek naar nieuwe perspectieven voor de samenleving en daar ook vorm aan geven. De middeleeuwse kathedralenbouwers vormen onze inspiratiebron. We willen nieuwe kathedralen bouwen. Maatschappelijke kathedralen voor het samenleven van morgen. Niet met mortel en cement, maar met de kennis van elkaar en met toepassing van nieuwe innovaties.
Quo vadis Europa en Nederland?
Als inleiders ontvangen we dit jaar Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tevens vice-premier, en Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Wim van de Donk, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University.
Karien van Gennip studeerde Technische Natuurkunde in Delft. Zij was onder meer staatssecretaris van Economische Zaken tijdens Balkenende II en III, bekleedde diverse directiefuncties bij ING Groep en was voor ze minister werd CEO bij de coöperatieve zorgverzekeraar VGZ.
Robert-Jan Smits trad in 2019 aan bij de TUE. Hij was daarvoor onder meer bijna 10 jaar werkzaam bij de Europese Commissie als Directeur-Generaal Research & Innovation. In die rol was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van het 80 miljard euro kostende EU onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma Horizon 2020.
Grenzen aan de groei of grenzeloos vertrouwen
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de neoliberale euforie die erop volgde zagen veel beleidsmakers de wereld meer en meer als een groot dorp, waarin grenzen van geringere importantie werden geacht, economieën opener werden en we een schijnbaar oneindige groei van de wereldhandel meemaakten.
In de recente jaren echter is het geopolitieke veld aan grote veranderingen onderhevig en heeft tegelijk de leefbaarheid van onze planeet een zeer hoge urgentie gekregen. In dit krachtenveld moet Europa en daarbinnen ook Nederland zich naar een nieuwe positie manoeuvreren, die recht doet aan economische en maatschappelijke verworvenheden en die daarnaast zowel (brede-) welvaartsvast als duurzaam is. Waarbij politiek en samenleving, na lange tijd van grenzeloos vertrouwen en grenzeloos samenwerken, zich lijken terug te willen trekken achter de eigen voordeur. De naderende Europese verkiezingen worden interessant in het licht van de de recente verkiezingsuitslagen in Nederland en verschillende andere Europese landen. De samenleving is op zoek. Op zoek een nieuwe balans, een weg vooruit.
Robert-Jan Smits zal vanuit zijn achtergrond het Europese perspectief neerzetten. Daarna zal Karien van Gennip meer inzoomen op de noodzakelijke beleidskeuzes in Nederland.
De tweede Kathedralenbouwers bijeenkomst vindt plaats op maandag 22 april om 16.00 uur in de Kathedrale Basiliek van Sint Jan te ‘s-Hertogenbosch. Inloop vanaf 15.30 uur.
De Kathedralenbouwers bijeenkomst is een ontmoeting van bestuurders, studenten, betrokken Brabanders, die samenkomen om elkaar te inspireren en nieuwe kathedralen te gaan bouwen.
Na afloop van de bijeenkomst in de St Jan is er een ontvangst met een aangeklede borrel in het gloednieuwe Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. Het programma eindigt om 20.00 uur.
Meer informatie vindt u op de website van Kathedralenbouwers.
De kathedralenbouwers is een Brabants initiatief van Tilburg University, Technische Universiteit Eindhoven en VNO NCW Brabant Zeeland.