Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Eerste resultaten Mobiliteitsdeal Eindhoven-Noordwest

De eerste resultaten van de Mobiliteitsdeal Eindhoven-Noordwest zijn bekend gemaakt. Door slim te investeren in fietsbereikbaarheid, OV-deals en parkeermaatregelen wordt Eindhoven Noordwest beter bereikbaar voor bedrijven onder andere op BIC en Flight Forum. De mobiliteitsdeal Eindhoven-Noordwest is onderdeel van de Mobiliteitstransitie in Brainport dat een uitwerking is van het grote MIRT-onderzoek. VNO-NCW Brabant Zeeland is enthousiast over de eerste maatregelen, nu is het taak om in 2023 aan de slag te gaan met deze kansen.

Verkeersmaatregelen, fiets en het OV

Uitvoeringsorganisatie Brainport Bereikbaar gaat aan de slag met autoverkeersmaatregelen. Deze maatregelen bestaan onder andere uit: vrachtwagenparkeren, inzet van businesslines (bus voor professionals, werkenden), de e-bike probeerpoel, aanpak van fietsroutes en het aanpassen van dienstregeling zodat het beter aansluit op ploegendiensten van werkgevers in de regio. Het doel van de aanpak is om zoveel mogelijk werknemers uit de auto te krijgen en de bereikbaarheid van de bedrijven te verbeteren.

Brainport Bereikbaar

Brainport Bereikbaar is de uitvoeringsinstantie waarin de 21 gemeenten van Brainport en VNO-NCW Brabant Zeeland samenwerken aan de uitvoering van de mobiliteitstransitie. Het doel van de Mobiliteitstransitie is om de groei van de regio te ondervangen en zoveel mogelijk mensen uit de auto te krijgen. In de regio worden verschillende gebiedsdeals gesloten, zoals in Eindhoven Noordwest, het centrum, langs de A67 en op bedrijventerrein BZOB in Helmond. Ondernemers die hier graag actief aan willen meewerken kunnen zich melden via derksen@vnoncwbrabantzeeland.nl.

Begin 2022 hebben 27 partijen hun handtekening gezet onder de mobiliteitsdeal: Samen verbeteren we de mobiliteit van, naar en in Noordwest. Op het gebied van autoverkeer, openbaar vervoer en fietsverkeer nemen we maatregelen.

Zie hieronder de conceptmaatregelen:

Maatregelen Autoverkeer

Parkeren voor vrachtwagens
Veel of verkeerd geparkeerde vrachtwagens geven overlast. Dat kan anders. In 2023 starten we met een die het parkeergedrag van vrachtwagenchauffeurs beïnvloed. Dit verhoogt de (verkeers)veiligheid in Noordwest.

Inzet van BusinessLines
BusinessLines zijn bussen voor professionals die snel, duurzaam en comfortabel vanuit de regio naar de bedrijventerreinen in Noordwest reizen. In 2023 bepalen we welke routes we inzetten. We kijken naar de reispatronen van medewerkers van de gevestigde bedrijven. De BusinessLines zijn een alternatief voor reizen met de auto.

Parkeren op afstand
Met hubs wordt het parkeren op afstand gemakkelijk. Een hub is een plek waar bij elkaar komen. Op een bestaande P+R locatie draaien we een pilot. Tijdens de pilot monitoren we het gebruiksgemak voor medewerkers. Parkeren op afstand zorgt op lange termijn voor minder parkeerdruk. Zo ontstaat er meer ruimte voor groen.

Andere werktijden
Drukte in het verkeer willen we voorkomen. Samen met de betrokken partijen willen we afspreken hoe we de ochtend- en avondspits kunnen verminderen of zelfs laten verdwijnen. Een denkrichting is onderling afstemmen van venstertijden.

Maatregelen fietsverkeer

Een week gratis op de e-bike naar het werk. Dat is de kern van de e-bike probeeractie. Medewerkers aanbieden om een e-bike te proberen, laat hen ervaren hoe het is om naar werk te fietsen.

Servicepunten voor fietsers
Een lekke band of kapotte fietsketting. Als de fiets jouw vervoersmiddel is voor woon-werkverkeer, wil je veilig je fiets stallen en reparaties snel en vakkundig laten uitvoeren. Dat en meer kan bij een servicepunt. We bekijken of we ook andere voorzieningen kunnen combineren bij het servicepunt. Zo bevorderen we de fietsbeleving- en veiligheid in Noordwest.

Verbetering fietsinfrastructuur
Veilige fietsroutes, goed verlichte fietspaden en beveiliging langs de weg. Deze maatregelen dragen bij aan een positieve fietservaring van medewerkers. In 2023 voeren we een pilot uit.

Knelpunten met de fiets
De nieuwe fietspaden en verbeteringen aan andere routes maken fietsen naar werk aantrekkelijk. Slimme technologie helpt ons om duidelijk te krijgen welke verbeteringen waar nodig zijn. En waar een fietspad moet worden aangelegd. Deze maatregel bevordert de fietsveiligheid.

Maatregelen openbaar vervoer

Hoogwaardig Openbaar Vervoerlijn (HOV3) en natransport
Met HOV3 verbinden we de bedrijven in Noordwest met het HOV-netwerk. En is het gebied als geheel beter bereikbaar. Vanaf het busstation Woensel (HOV2) loopt HOV3 via de Huizingalaan, Marathonloop, bedrijventerrein GDC en de Brainport Industries Campus (BIC) naar Eindhoven Airport. Daar  maakt HOV1 al gebruik van het nieuwe busstation. We kijken op welke punten van HOV3 in Noordwest ‘eindstations’ zijn. Deze plekken verbinden we met deelvervoer zoals deelfietsen en deelscooters.

Internationale treinverbindingen
Via internationale treinverbindingen kunnen medewerkers van buiten de regio op een gemakkelijke manier reizen. Eind 2025 komt er een directe verbinding met Düsseldorf. Later volgen meerdere treinverbindingen naar Duitsland en België. Auto- en luchtverkeer wordt hierdoor verminderd.

Hybride werken
Met hybride werken maak je het medewerkers mogelijk om zowel op locatie als thuis te werken. Dit scheelt medewerkers reistijd én het zorgt voor minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Brabants Mobiliteitsnetwerk helpt werkgevers bij het faciliteren van hybride werken.

Openbaar vervoer voor andere werktijden
Meerdere bedrijven in Noordwest hanteren andere start- en eindtijden dan een standaard 9 tot 5 werkdag. Denk aan bedrijven die in ploegdiensten werken. Dit maakt het voor medewerkers lastig om met het openbaar vervoer te reizen. Graag brengen we verandering in de huidige dienstregeling. Tussentijds worden shuttlebussen ingezet om de vraag te testen.

 

Vragen of meer informatie? 

Neem dan contact op met Rik Derksen via derksen@vnoncwbrabantzeeland.nl.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement