Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Durf los te laten

Als ondernemer zorg je goed voor je bedrijf, je processen, je mensen. Maar in jouw ijver om het zo goed mogelijk te doen vergeet je jezelf. Waar is het plezier van ondernemerschap als je er niet van kunt genieten?

Blog – Tessa van Swaay – Commercieel directeur Van Swaay Duurzaam Hout Schijndel

Mijn leven stond altijd in de hoogste versnelling. Ik was continu bezig, wilde de beste zijn, alles weten. Tijdens mijn studie had ik al meerdere bedrijfjes. En toen ik in 2002 in het familiebedrijf kwam werkte ik dag en nacht om alles te leren. Een paar jaar later kon ik bijna alles. Klaar om mijn vader op te volgen. Maar was ik gelukkig? Niet echt.

Duurzaam

We hebben een schitterend bedrijf. Van Swaay Duurzaam Hout in Schijndel. Hofleverancier. Al vier generaties en 128 jaar zijn we specialist in het leveren van duurzaam hout en het verduurzamen van hout. Dit betekent: hout bewerken zodat het langer meegaat. Wij gebruikten het woord duurzaam al een eeuw voordat het in zwang kwam. Mijn overgrootvader, de oprichter van het bedrijf, zei al bij de start in 1891: voor elke boom die ik gebruik plant ik er twee terug.

En ook nu is duurzaamheid de drijfveer van ons bestaan. We leveren of modificeren hout met een levensduur die net zo lang is als waar de toepassing om vraagt. Bovendien gebruiken wij altijd hout dat langer meegaat dan de groei van een boom. En waarom zou je nog kunststof of tropisch hardhout gebruiken als wij snelgroeiend Europees naaldhout kunnen verduurzamen dat minstens zo lang meegaat? Een wereldprimeur, net nieuw. Er is, kortom, zó veel te genieten in Schijndel. Maar waarom lukte het mij aanvankelijk niet?

"Ik wist best dat het team om mij heen veel kon, en ik vertrouwde ze. Maar toch."

Mezelf voorbij

In mijn kinderjaren hielp ik al mee. Mailings in enveloppen doen, vakantiewerk. Ik ben echt met een houten paplepel grootgebracht. Toch ging ik na mijn studie bedrijfskunde eerst bij een consultancybureau aan de slag. Ik kwam er snel van terug. Het urenschrijven is niet mijn ding. De houtwereld wel. Vooral de commerciële kant ervan. Ik deed kort marketingervaring op bij een houtbedrijf in Amerika en ging toen in het familiebedrijf als commercieel manager aan de slag.

Maar in mijn streven om alles te weten en te kunnen holde ik mezelf voorbij. Ik voelde me zó verantwoordelijk, dat ik er altijd mee bezig bleef. Met onnavolgbare snelheid, zonder te delegeren. Ik wist best dat het team om mij heen veel kon, en ik vertrouwde ze. Maar toch. De druk die ik mezelf oplegde werd immens. Hoe kon ik het in hemelsnaam net zo goed of beter doen dan de vorige generaties? Is dit nu waar ik gelukkig van word?

Definitieve doorbraak

Managementtrainingen hielpen niet. Dat was het aanleren van trucjes van anderen. De doorbraak kwam rond de tijd dat ik met mijn zus Sanne de zaak van mijn vader overnam, in 2011. Vlak daarvoor had ik vanwege zwangerschapsverlof voor het eerst in mijn leven taken gedelegeerd. Verwonderd was ik dat alles gewoon doorliep. Maar ook ongelofelijk trots op onze mensen.

Daarna kwam ik in contact met een van de oprichters van PK2, bureau voor persoonlijke en organisatieontwikkeling. Dit veranderde mijn leven definitief. Ik volgde er twee leiderschapstrainingen en leerde mezelf als leider en als mens kennen. Het was niet zweverig, maar professioneel. Het raakte mijn kern, ik ervoer mijn eigenwaarde. Ik leerde om vanuit mijn hart te werken, waardoor ik nu als vrij mens in verbinding sta met het DNA van ons bedrijf.

"Ik leerde om vanuit mijn hart te werken, waardoor ik nu als vrij mens in verbinding sta met het DNA van ons bedrijf."

Persoonlijk levensgeluk

We laten ons als ondernemers makkelijk kaderen. We moeten in een bepaald hokje passen, aan een verwachtingspatroon voldoen. Of het is gewoon de druk van het moeten scoren. Dit werkt allemaal vanuit je hoofd. Maar als je vanuit je hart mag werken, dan is het werk veel leuker én je voegt waarde toe. Dit draagt bij aan persoonlijk levensgeluk. Dit heb ik geleerd. En dit zie ik bij andere mensen in ons bedrijf, die ik de training heb aangeboden. Het is bizar wat er sinds die tijd is gebeurd. Mensen hebben hun toegevoegde waarde ontdekt en nemen mij zelfs taken uit handen omdat ze weten dat ze het goed kunnen. Hierdoor heb ik de ruimte om te zien waar ik naartoe wil met ons bedrijf. Het geeft rust. Geluk. Succes. Maar je moet een stap maken. Vooral durven loslaten. Vertrouwen geven aan je mensen. Die stap begint bij de ondernemer zelf. Ik geniet nu van het ondernemerschap.

Dit gevoel gun ik élke ondernemer.

Tessa van Swaay,
Commercieel directeur Van Swaay Duurzaam Hout Schijndel

Herken jij je in Tessa’s verhaal? 

Wij starten binnenkort een leiderschapsprogramma voor onze leden in samenwerking met PK2. Neem voor meer informatie contact op met Marjolein van den Berkmortel via E. berkmortel@vnoncwbrabantzeeland.nl.

Ondernemersverhalen

In Ondernemersverhalen laten we zien dat Brabant en Zeeland bulken van innovatieve en inspirerende ondernemers die op eigen wijze hun omgeving versterken. Heb jij een onderwerp waarop je impact maakt of wil maken? Laat het ons weten! Misschien staat jouw ondernemersverhaal dan binnenkort op onze website. Neem contact op met Jacqueline Buster, communicatiemedewerker, E. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement