‘Door multi-inzetbaarheid van onze medewerkers neemt de flexibiliteit van onze organisatie toe’| Tom Acket | Acket Drukkerij Kartonnage

Tom Acket (39) is de vijfde generatie, die aan het roer staat van het grafisch bedrijf met 145 medewerkers, dat al meer dan 135 jaar vouwkartonnen dozen creëert en produceert voor de markten food, non-food en specials & luxe. Met Tom praten we bij een kop koffie en de “Osse Trotse”- bonbon over de arbeidsmarkt voor grafische bedrijven. ‘Het knelt’, zegt Tom kernachtig. De arbeidsmarkt wordt krapper en in deze post-coronatijd komt het heftiger naar voren. Ondanks de intrede van robotisering in de productie, vraagt vakwerk in de grafische industrie nog altijd veel handen. 15 jaar geleden zagen we het probleem al op ons afkomen en inmiddels hebben we in-house opleidingstrajecten met GOC opleidingen in Veenendaal ontwikkeld. Zo kunnen we onze medewerkers een eigen scholing aanbieden.’ Om een bijdrage te leveren aan het tekort aan medewerkers, kiest Acket voor een multi-inzetbaarheid van medewerkers. ‘Op het ene moment ben je drukker, op het andere moment help je de stanser.  Door een focus te leggen op de goede voorbeelden in het bedrijf, volgen de andere medewerkers vanzelf’, is de overtuiging van Tom.

Foto’s: Joris Buijs Fotografie ©

Toetreden tot het familiebedrijf

‘Vanzelfsprekend was het niet, om het management te gaan voeren’, vertelt Tom. ‘Als afgestudeerd bedrijfseconoom, was ik consultant in de financiële sector. In mijn achterhoofd hield ik wel rekening dat ooit de vraag zou komen. Tijdens het Kerstdiner in 2010 stelde mijn vader de levensbepalende vraag of ik wilde toetreden tot de directie van het familiebedrijf. Ik heb altijd beseft dat het een mooi bedrijf is, met een goed team en interessante producten. Ik wist waar ik aan begon, maar de kneepjes van het vak leer je pas echt in de praktijk.’

'De kneepjes van het vak leer je pas echt in de praktijk.'

Training on the job en Multi-inzetbaarheid

Acket slaagt er redelijk in om vacatures te vervullen. Toen de grafische scholen zich niet meer richtten op het vak van drukker of stanser en ook het ROC geen pasklare oplossing bood, heeft het Osse bedrijf een eigen aanpak gekozen. ‘Nieuwe medewerkers en uitzendkrachten geven wij gedurende 6 maanden een training on the job. Als we voldoende interesse en enthousiasme bespeuren, dan krijgen ze een vakopleiding aangeboden. Wij betalen de opleiding. De medewerker investeert alleen tijd’, legt Tom uit. Daarnaast pakt Acket het tekort aan medewerkers aan door de multi-inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Tom geeft als voorbeeld: ’Soms moet een medewerker zijn machine stilzetten en een collega helpen. Zo vullen we gaten in de bezetting op. Door een heldere uitleg over het belang om flexibel te zijn, creëren we bewustwording bij de medewerkers over deze noodzakelijke ontwikkeling.’

Vitaliteitsprogramma

Acket ziet het fit houden van haar medewerkers als een plicht van het bedrijf. ‘Werken in ploegendienst heeft impact op de gezondheid van de medewerker. Wij hebben voor onze medewerkers een vitaliteitsprogramma samengesteld met aspecten als een gezondheidsonderzoek en persoonlijke coaching op het gebied van fitheid. Als vervolg hierop kunnen onze mensen individuele trajecten volgen of aan workshops deelnemen, zoals “stoppen met roken”, “voeding in ploegendienst” en “ook meisjes worden vijftig”, een workshop voor vrouwen in de overgang. Verder kennen we tegemoetkomingen in kosten voor sport en fitness en kunnen medewerkers zich door opleidingen verder ontwikkelen, vanuit het idee dat je niet een baan voor het leven hebt.’

Arbeidsmigranten zijn onmisbaar

Tom belicht nog twee onderwerpen die actueel zijn op de arbeidsmarkt. ‘Arbeidsmigranten zijn onmisbaar geworden in het productieproces. Wij geven onze leidinggevenden een workshop hoe ze medewerkers die zijn opgegroeid in een andere cultuur het beste kunnen aansturen. Bijvoorbeeld als ze een medewerker moeten aanspreken over een gemaakte fout. Verder geven wij les in de Nederlandse taal en we zien dat ze na twee à drie jaar onze taal al redelijk beheersen.’

Acket blijft zich samen met leveranciers oriënteren op het robotiseren van repetitieve handelingen. ‘Maar door de grote verscheidenheid van orders, kan nog niet alles worden gerobotiseerd. Een mens kan best wel veel’, zegt Tom met een glimlach.

Tom ziet de toekomst positief in. ‘Karton wordt steeds meer een vervanger van plastic. Mijn ambitie is om het werk gemakkelijker te maken door robotisering, zodat we samen méér kunnen doen. Organische groei is nodig om een speler van formaat te blijven. Wie weet wat er nog allemaal op ons pad komt!’

Krachtvoer Tom Acket:

  • Vergroot multi-inzetbaarheid van medewerkers, om flexibiliteit in de bezetting te verbeteren.
  • Vergroot de fitheid van medewerkers door individuele coaching en deelname aan workshops. 
  • Aansturing van arbeidsmigranten vraagt om een gerichte training, gezien de cultuurverschillen. 

De Osse Trotse van Christian Chocolaterie Patisserie uit Oss

De Osse Trotse is een grote bonbon gemaakt van melk en pure chocolade. De bonbon bestaat volgens de beschrijving van de maker uit een onderlaag van amandel-bitterkoek waarop een koffie/mokka-ganache is gespoten. De zachte hazelnoot-karamel vergroot daarbij de smaaksensatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement