Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Directe trein Eindhoven-Düsseldorf komt er

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) heeft afgelopen zaterdag aangekondigd dat er een directe treinverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf gaat komen. Nu moeten reizigers nog overstappen in Venlo. Waar de treinrit nu nog zo’n twee uur in beslag neemt, zal dat met de directe verbinding 100 minuten duren. Als Duitsland besluit het spoor te verbreden bij de grensovergang, kan de reis in anderhalf uur afgelegd worden.

Vanaf 2025 moet de directe trein ieder uur gaan rijden, volgens de plannen van de staatssecretaris. Waar de reis nu nog 2 uur duurt met een overstap in Venlo, gaat de directe verbinding straks 100 minuten duren. De verwachting is dat er jaarlijks zo’n 250.000 extra reizigers gebruik zullen gaan maken van deze mogelijkheid, dat is een groei van zo’n 40%. De trein vertrekt vanuit Eindhoven en zal in Nederland alleen nog in Helmond en Venlo stoppen.

Om de verbinding mogelijk te maken, moet het spoor rondom Eindhoven op enkele plekken worden aangepast. De planning en aanbesteding hiervoor starten over enkele weken. De Duitse minister heeft al aangegeven dat de spoorverdubbeling op het Duitse deel van de grensovergang prioriteit heeft voor de Duitse regering. Als die verdubbeling er komt, kan de reistijd verder verkort worden naar anderhalf uur.

Eindhoven is het afgelopen jaar benoemd tot derde ‘Mainport’ van ons land, na Amsterdam en Rotterdam. Bij die status past ook een goede, multimodale bereikbaarheid voor personen en goederen. Deze plannen van de staatssecretaris kunnen dan ook op onze goedkeuring rekenen. Het blijft daarbij van belang dat ook de Duitse regering haar beloften nakomt en het Duitse spoor bij de grensovergang verdubbelt.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement