Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Digital Twinning: de volgende concurrentieslag in de maakindustrie

De maakindustrie staat aan de vooravond van een belangrijke ontwikkeling: Digital Twinning, een verzamelnaam voor allerlei toepassingen waarin fysieke objecten worden gekoppeld aan digitale modellen. Op die manier krijgt een fysiek product of proces een ‘digitale dubbelganger’. Onze kennispartner ABN AMRO licht deze ontwikkeling toe.

Digital Twinning zorgt voor minder fouten, lagere kosten en een sneller productieproces
– Nieuwe technologie maakt Digital Twinning betaalbaar voor midden- en kleinbedrijf (mkb)
– Grote afnemers gaan eisen dat ook kleine leveranciers met Digital Twinning leren werken
– Mkb is nog terughoudend, terwijl de productiviteit door Digital Twinning met 10% omhoog kan
– Beperkte kennis van digitalisering onder oudere mkb-ondernemers vormt nog een struikelblok

Drie fases in Digital Twinning
Digital Twinning kan van toegevoegde waarde zijn in verschillende fasen: bij het ontwerp van het product, in het productieproces en bij het onderhoud. Een voorbeeld. Stel, een bedrijf ontwerpt een mobiel noodaggregaat. Door het aggregaat eerst virtueel samen te stellen, kan geëxperimenteerd worden met combinaties van verschillende motoren en componenten, afhankelijk van de toepassing. Bij een aggregaat voor festivals is geluidsisolatie belangrijk, terwijl een aggregaat op een boorplatform tegen barre weersomstandigheden moet kunnen. Door het aggregaat virtueel samen te stellen en daarna simulaties uit te voeren, kan het ontwerp digitaal geoptimaliseerd worden voordat er daadwerkelijk componenten worden gekocht. Dit heeft grote voordelen, zoals een beter ontwerp en lagere (materiaal)kosten. Met hetzelfde digitale ontwerp kan het productieproces vervolgens worden gesimuleerd om te testen of het assemblageproces efficiënter kan. Als het aggregaat tenslotte eenmaal in gebruik is, kan de producent dankzij data die worden geleverd door sensoren in het aggregaat zijn product optimaliseren tijdens het gebruik. Daarnaast kan door analyse van de data onderhoud gepland worden en kunnen onderdelen gerepareerd of vervangen worden voordat een storing optreedt.

Veel voordelen, maar niet eenvoudig
Grote multinationals maken al langer gebruik van Digital Twinning. Doordat software steeds gebruiksvriendelijker wordt en sensoren en rekenkracht steeds goedkoper, komt Digital Twinning nu ook voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) binnen handbereik. De gevolgen daarvan zijn verstrekkend. Voor de Nederlandse industrie biedt Digital Twinning een kans de productiviteit te verhogen, sneller nieuwe producten te maken en nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Het aantal fouten kan omlaag, de productiecapaciteit kan beter worden benut, de arbeidsproductiviteit kan omhoog, de ‘time-to-market’ wordt korter en producenten kunnen op basis van data betere service bieden aan hun klanten. De technologie is bovendien duurzaam, omdat minder materiaal wordt verspild.

Bij veel ondernemers in de maakindustrie is daarvoor wel een mentaliteitsverandering nodig. Veel directeur-grootaandeelhouders van de babyboomgeneratie hebben beperkte kennis van software en willen er daarom nog niet aan. Digital Twinning geeft bovendien een risico, want de toepassing ervan is complex en vergt investeringen in kennis en software.

Digital Twinning is echter wel nodig om op termijn concurrerend te blijven. Voor veel ondernemers in de industrie wordt Digital Twinning zelfs een noodzaak: grote opdrachtgevers zullen van hun leveranciers verwachten dat ze dit toepassen.

Download hier het ABN-AMRO Rapport Digital Twinning

David Kemps, Sector Banker Industrie
Albert Jan Swart, Sectoreconoom Industrie, Transport en Logistiek

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement