Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Data: doe iets met die verborgen schat

Zoveel data. Je vraagt je af wat je er in hemelsnaam mee moet. En dan kom je tot de conclusie: geef jezelf een opdracht. Focus, samen met je team. Zo pak ik het nu aan. En dan zie je dat data een schat is waar je heel veel mee kunt doen.

In de nieuwe wereld is data het nieuwe goud. De meeste mkb’ers weten dit, maar hebben geen idee wat je ermee kunt doen. Ook ik niet. Totdat ik in 2017 betrokken was bij het rapport ‘De economische kracht van ’s-Hertogenbosch’. Daar kwam het platform Driven By Data uit voort als grootste economische kans voor de stad. En omdat wij deze aanbeveling deden, vond ik dat ik dit advies ook zelf moest opvolgen.

MKB Data Lab

Maar wat kan ik met data doen? In mijn bedrijf gebruiken wij software die speciaal voor leasebedrijven is gemaakt. Daaruit kunnen we miljoenen dataregels halen. Maar wij hebben niet de kennis om die data te structureren, zodat je er iets mee kunt. Het MKB Data Lab, onderdeel van Driven By Data en verzorgd door JADS, heeft die kennis wel. Een student datawetenschap gaat onder begeleiding van twee docenten met jouw vraag aan de slag. Hun entry-fee is 2500 euro, en vol is vol. Maar wat is mijn vraag eigenlijk?

Nadenken

Alleen al het nadenken over data roept de vraag op. Zo kun je met data uit het verleden voorspellingen voor de toekomst doen. Bijvoorbeeld het café in de stad, dat personeel voor het terras inplant op basis van de weersverwachting. Of het leasebedrijf, dat op basis van data uit het verleden alle toekomstige kosten van een wagenpark voor de klant kan voorspellen. Want dit was de kans die wij zagen: een met data onderbouwd topadvies kunnen geven. Een vraag die ontstond, simpelweg door over data na te denken.

Onderscheiden

Bij veel bedrijven is data een verborgen schat, waar niets mee wordt gedaan. Terwijl data je juist kan helpen om je te onderscheiden in de markt. Daarom geef ik graag aan andere ondernemers mee: denk over data na. Het is abstract en overweldigend in het begin, dat was het voor mij ook. Maar focus met jouw team, geef jezelf een opdracht en schakel het MKB Data Lab in. Dan breng je samen orde in wat je met data kunt.

Wil je volgens ons motto ‘in vrijheid en met plezier’ over data praten? Mijn deur staat voor je open!

Rob Gielens Directeur Riemersma Leasing Bestuurslid VNO-NCW ‘s-Hertogenbosch

Wil je meer informatie over dit onderwerp, hierover sparren met andere ondernemers of heb je een vraag aan Rob Gielens? Neem gerust contact op met ons via Jacqueline Buster, E. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl of T. (013) – 205 00 06.

Ben je lid van VNO-NCW Brabant Zeeland en wil je jouw ervaring en kennis delen met andere ondernemers of zoek je juist ondernemers die jou kunnen helpen met een uitdaging? Dan komen we graag met jou in contact. Mail of bel met Jacqueline Buster, communiatiemedewerker, T. (013) 205 00 06 of E. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl. 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement