Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Dialoog staat centraal op Dag van de 1000 Voorbeelden

29 maart 2018 is de Dag van de 1000 Voorbeelden. Werkgevers uit het bedrijfsleven én de publieke sector in Brabant en Zeeland die actief bijdragen aan de banenafspraak gaan in gesprek met overheden en collega-ondernemers. Het maakt deel uit van een week met maar liefst 22 inspirerende dialogen en is onderdeel van de landelijke Dag van de 1000 Voorbeelden. Ervaringen uit de praktijk zijn immers de beste manier om anderen te inspireren en elkaar verder te brengen.

Participatiegedachte leeft bij ondernemers
De centrale vraag tijdens deze gesprekken: Wat doen werkgevers en overheden op dit moment om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen? En vooral: op welke gebieden valt er nog wat te winnen? Werkgevers in de provincies Noord-Brabant en Zeeland zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en bieden daarom banen aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vooral het bedrijfsleven scoort goed als het gaat om de gestelde doelen in de Banenafspraak.

 

Ambassadeursnetwerk Participeren Loont
Een goed voorbeeld is Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede, waar maatschappelijk verantwoord ondernemen in het DNA zit. De stichting is aangesloten bij het Ambassadeursnetwerk Participeren Loont, dat wordt gefaciliteerd door VNO-NCW Brabant Zeeland. Deelnemers dragen de participatiegedachte breed uit onder werkgevers uit de overheid en het bedrijfsleven. Annette van de Meene gaat namens de stichting in gesprek met de gemeente Tholen: “Met elkaar gaan we de hobbels die er nog zijn in kaart brengen én overwinnen. Bij ons staat de participatiegedachte centraal en vanuit die gedachte is er altijd al plek geweest voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

 

Praktijk

“Labels hebben daar eigenlijk nooit een rol bij gespeeld. Iemand moet bij ons passen, het werk aankunnen en het naar zijn zin hebben,” vervolgt Van de Meene. “Dat is alles wat telt. Je zult ons ook nooit horen zeggen dat we geen werk hebben. Er is namelijk altijd wel iets te doen; van het vegen van bladeren tot het ontvangen van gasten.”
Naast het gesprek tussen Van de Meene en de gemeente Tholen vinden nog 21 inspirerende gesprekken plaats tussen Brabantse en Zeeuwse bedrijven die al inclusief ondernemen en overheden en collega bedrijven.

 

Dag van de 1000 Voorbeelden
De Dag van de 1000 Voorbeelden is een initiatief van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland om mensen te informeren over de Banenafspraak. Deze afspraak, in 2013 gemaakt tussen overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties heeft als doel dat er in 2026 125.000 banen gerealiseerd zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.

Elke arbeidsregio in Nederland ondersteunt ondernemers in de regio bij het beschikbaar maken van werkplekken voor mensen die anders uit beeld dreigen te blijven. Ondersteuning is er zowel op financieel gebied als op het vlak van coaching en begeleiding van werkgever en werknemer.

Op www.participerenloont.nl, een initiatief van VNO-NCW West-Brabant, staan inspirerende verhalen van werkgevers die vertellen wat sociaal ondernemen oplevert.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement