Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Brabantse werkgevers willen aan de slag met statushouders

Werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland wil dat er meer aandacht komt voor het scholen van statushouders zodat zij snel bij bedrijven aan de slag kunnen. Volgens Manon Pijnenburg, voorzitter van de Commissie Onderwijs, zijn werkgevers door de enorme krapte meer dan ooit op zoek naar nieuwe doelgroepen potentiële werknemers. ‘Veel bedrijven zijn ook bereid om te investeren in scholing en ontwikkeling, als zij daar een gemotiveerde werknemer voor terug krijgen,’ zegt Pijnenburg. De werkgeversvereniging is hierover in gesprek met COA en United Work, die experimenteren op dit vlak. 

Veel potentiële werknemers

Volgens de werkgeversvereniging kunnen we statushouders, of vluchtelingen die op korte termijn een status gaan krijgen, door scholing aan een betaalde baan helpen en kunnen bedrijven openstaande vacatures invullen. In de Brabantse asielzoekerscentra zit een grote groep mensen met potentie om in het bedrijfsleven aan de slag te kunnen, zo bevestigen vertegenwoordigers van COA en United Work in gesprek met de werkgeversvereniging. Omdat sommige vluchtelingen jaren wachten op een verblijfsstatus krijgen zij volgens de vertegenwoordigers letterlijk een afstand tot de arbeidsmarkt, terwijl het hebben van werk de integratie (zoals het leren van de Nederlandse taal en het hebben van sociale contacten) juist kan bevorderen.

Voordelen voor bedrijven en gemeenten

‘Betaald werk betekent ook dat deze groep nieuwe Nederlanders in hun levensonderhoud niet langer afhankelijk is van de gemeente waarin zij woonachtig zijn’, zegt Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt bij VNO-NCW Brabant Zeeland. ‘Dit kan het voor gemeenten ook aantrekkelijker maken om statushouders te huisvesten’.

Volgens de vereniging zijn de arbeidstekorten inmiddels zo groot dat bedrijven open staan voor nieuwe manier van werving en selectie. ‘We zien dat steeds meer bedrijven bereid zijn om te investeren in scholing omdat de arbeidsmarkt zo enorm krap is, ’ zegt Deelen.

Pilot opschalen

In Veldhoven loopt er op dit moment een pilot om statushouders aan het werk te helpen met gerichte scholing, op initiatief van COA en United Work, ondersteund door Start Foundation. Er wordt gestart met een vacature bij een regionaal bedrijf, en daar wordt vervolgens een statushouder en opleidingsmodule bij gezocht. Wanneer alle partijen akkoord zijn, volgt een kortdurend traject waarna de statushouder direct aan de slag kan. De ambitie is om dit project uit te breiden naar heel Brabant en vervolgens de rest van Nederland. Pijnenburg: ‘We zouden moeten kijken hoe we deze goede aanpak kunnen opschalen om meer bedrijven en statushouders te helpen.’

Vragen?

Neem contact op met Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl
06-24359180

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement