Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Brabants bedrijfsleven verbijsterd over stilleggen vergunningen Eric van Schagen, VNO-NCW Brabant Zeeland:  ‘Waar de maatschappij beweging wil, krijgen we stilstand.’

Het Brabantse bedrijfsleven heeft verbijsterd kennisgenomen van het besluit van Brabantse Gedeputeerde Staten om vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op natuurgebieden volledig stop te zetten. Dit besluit om elke bouwactiviteit stop te zetten, zet Brabant op slot. Woningbouw, aanleg van infra, nieuwbouw van bedrijven, bouw van energie-infrastructuur: alles komt hiermee tot stilstand. Bovendien komen ook verduurzamende innovaties om belangrijke klimaatdoelen te halen onder druk te staan.

Verduurzamende innovatie wordt tegengehouden

 Niet alleen tast dit het verdienvermogen van Brabant aan, ook zet het de geleidelijke verduurzaming van de maatschappij on hold.

‘Waar de maatschappij beweging wil, krijgen we stilstand. Dat is het onacceptabele gevolg van dit besluit’, aldus Eric van Schagen, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland. ‘Dit besluit kent alleen verliezers, ook de natuur. We onderschrijven de noodzaak om de Brabantse natuur te versterken. Dat doe je echter niet door de maatschappij volledig on hold te zetten, maar door de juiste beweging te maken. Veel bedrijven zitten midden in een verduurzamingsslag. Maar door elke vorm van beweging onmogelijk te maken, doe je precies het tegenovergestelde en hou je verduurzamende innovatie tegen. Zo moeten we ons elektriciteitsnetwerk echt uitbreiden om die belangrijke duurzaamheidsdoelen te halen. Ook dat zet je hiermee stil’.

Reductie van bronnen met het meeste effect

VNO-NCW Brabant Zeeland erkent de noodzaak om de uitstoot van stikstof te beperken. Voor verantwoord beleid is inzicht nodig in de bronnen die daarvoor verantwoordelijk zijn, en de bijdrage aan het totaal. Beleid moet worden gericht op reductie van de bronnen met het meeste effect. Inmiddels weten we wie de piekbelasters zijn, dus waar de meeste winst te behalen is. De stop op vergunningverlening, die iedereen raakt,  gaat daar volledig aan voorbij. De maatschappelijke schade daarvan staat niet in verhouding tot de geringe korte termijn winst – minder uitstoot van stikstof – die wordt behaald met het stopzetten van alle bouwactiviteiten. We leggen onze eigen economie plat, maar gaan er daarmee aan voorbij dat de landen om ons heen dat niet doen en daarmee de effecten van ons eigen beleid grotendeels tenietdoen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:

Tijmen Bergen manager communicatie, 06-59922422, bergen@vnoncwbrabantzeeland.nl

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging, 06-25051509, mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement