Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Belangrijke informatie over de (collectieve) zorgverzekering | Aon

Jaarlijks worden er op Prinsjesdag een aantal belangrijke zaken rondom de zorgverzekering bekendgemaakt. Zoals de hoogte van het verplichte eigen risico en de uitbreidingen of beperkingen van het verzekeringspakket. Daarnaast heeft het ministerie van VWS een gemiddelde nominale premie berekend en wordt de hoogte van de inkomensafhankelijke bijdrage gepubliceerd. Weer volop nieuws dus.

Tekst: Aon

U leest in dit artikel over:

  • Eigen risico
  • Ontwikkeling zorgpremie
  • Inkomensafhankelijke bijdrage
  • Belang collectieve zorgverzekering zonder korting op basisverzekering

Eigen risico blijft gelijk

Het verplichte eigen risico wordt niet verhoogd voor het jaar 2023. Ook voor de jaren 2024 en 2025 blijft het verplichte eigen risico EUR 385 per jaar voor volwassenen vanaf 18 jaar.

Vanaf 2018 is het eigen risico niet meer verhoogd. Wel is het zo dat de zorgkosten nog ieder jaar stijgen. Wanneer de stijging niet wordt gecompenseerd met een stijging van het eigen risico volgt financiering uit de nominale premie en inkomensafhankelijk bijdrage. Volgens berekeningen van de Raad van State zal het per 2023 niet verhogen van het verplichte eigen risico structureel EUR 223 miljoen kosten en de jaren daarna tussen EUR 449 miljoen en € 479 miljoen.

Stijging zorgpremie

Het ministerie van VWS verwacht dat de premie in 2023 met EUR 135 op jaarbasis zal stijgen. Dit is dus ongeveer EUR 11 per maand. Dat de premie stijgt, is geen verrassing. Dit heeft te maken met de nog steeds stijgende zorgkosten en lonen. Verder is de dekking van de basisverzekering – gedurende de pandemie – uitgebreid tot augustus 2023 met paramedische herstelzorg voor coronapatiënten. De overheid maakt een inschatting van de zorgpremie per 2023, maar uiteindelijk zijn het de individuele zorgverzekeraars zelf die de hoogte van de zorgpremie vaststellen. Inmiddels heeft DSW bekend gemaakt dat de premie van de basisverzekering stijgt met EUR 9,75.

Inkomensafhankelijke bijdrage daalt

Voor 2023 heeft het ministerie van VWS het percentage van de inkomensafhankelijke bijdrage lager vastgesteld dan voor 2022. Het percentage daalt van 6,75% in 2022 naar 6,68% in 2023. Dit betekent dat werkgevers in 2023 een lager percentage inkomensafhankelijke bijdrage gaan betalen over het loon van de werknemers dan in 2022 het geval is.

Korting op aanvullende verzekeringen blijft in stand

De meeste Nederlanders zijn verzekerd met een collectieve zorgverzekering via bijvoorbeeld de werkgever. Per 2023 mag er geen collectiviteitskorting meer gegeven worden op de basisverzekering. De korting voor aanvullende verzekeringen blijft wel in stand.

Waarom de collectieve zorgverzekering net zo belangrijk is 

De collectieve zorgverzekering blijft essentieel voor u en uw medewerkers. Zeker in deze tijden van grote personeelstekorten bent u afhankelijk van gezonde en gemotiveerde medewerkers om uw organisatie draaiende te houden.

Want met een zorgcollectiviteit blijft u profiteren van de extra diensten, services en voordelen van de collectiviteit, waaronder:

  • Korting op de aanvullende verzekeringen (ook de tandartsverzekering)
  • Extra dienstverlening (bijvoorbeeld wachtlijstbemiddeling en een second opinion)
  • Helpt uw medewerkers gezond te blijven, onder meer door het aanbod op het gebied van preventieve diensten. Gezondheid verbetert prestaties en verhoogt de betrokkenheid

Meer informatie?

Uiterlijk 12 november ontvangt iedereen het zorgverzekeringsaanbod voor 2023. Vanaf die datum kunt u de collectieve zorgverzekering weer uitgebreid bij uw medewerkers onder de aandacht brengen.

 

Vragen of meer informatie?

Neem contact op met Astrid van Helvoort, Director Business Development Aon

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement