Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Ah, daar zijn de ondernemers

Ik mocht naar het Torentje. Hét Torentje! Als gewone fitnessondernemer in Zeeuws-Vlaanderen mocht ik onze MP vertellen wat mij bezighoudt. Een geweldige ervaring. Én een inspiratie om regionaal nog een stapje extra te zetten.

De uitnodiging kwam via MKB-Nederland en de fitnessbranche. In het kader van de Dag van de Ondernemer zochten ze een ondernemer die over het thema duurzame inzetbaarheid het gesprek met de minister-president kon aangaan. Ze kwamen bij mij uit. Ik ontwikkel al jaren programma’s om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen in Zeeuws-Vlaanderen. Hierbij kijken we naar de totale mens: alles wat je op het gebied van leefstijl, voeding en gedrag kunt doen om mensen gezond, fit en vitaal te houden. De overheid en zorgverzekeraars noemen het: gecombineerde leefstijlinterventies. Een totaalvisie, waarbij verschillende zorg- en vitaliteitsspecialisten met elkaar en met publieke organisaties samenwerken. Belangrijk ook voor bedrijven om werknemers tot hun 67ste fit te houden. Dit heet weer: duurzame inzetbaarheid, een van onze specialisaties. En ja, daar wilde ik op 16 november graag met Mark Rutte over spreken.

Oprechte interesse
Ik was trots dat ze me uitnodigden, samen met drie andere ondernemers. Samenkomst is in het pand van VNO-NCW en MKB-Nederland in Den Haag. Cameraploegen, fotografen, live op tv bij WNL, snel kennismaken. Een vrolijke boel. Dan buitenom naar het torentje, waar we uitkomen in de ruimte voor de kamer van de premier. De gezonde wedstrijdspanning neemt toe. Mark Rutte maakt zelf de deur open: ‘Ah, daar zijn de ondernemers. Kom binnen. Leuk dat jullie er zijn.’ Na wat officiële woordjes gaat de deur dicht en zegt hij: ‘Zo. Vertel.’ Het gesprek verloopt direct in een sfeer waarbij je mag zeggen wat je wilt zeggen. Oprechte interesse, doorvragen waar nodig. Zo doet hij dat met alle ondernemers. Ik vind het heel prettig. Leuke kerel. Iemand met wie je ook in de kroeg gezellig een praatje maakt.

Regionaal
Maar ik zit er met een doel. Twee doelen. Kan de overheid mensen niet veel duidelijker informeren over de BTW-verhoging van 6 naar 9 procent? Dat het via hun inkomstenbelasting wordt gecompenseerd en dat ze dus niet moeten schrikken van duurdere groenten en hun hogere fitnessabonnement? ‘We hadden het inderdaad actiever kunnen benoemen, maar nu gaan we er niets meer mee doen’, aldus de MP. Oké, kan de overheid dan iets doen aan mijn tweede doel: het stimuleren van de samenwerking tussen private partijen in het beweegdomein en publieke organisaties zoals gemeenten? De ondernemer wil namelijk snel actie, maar moet lang wachten op de publieke partij die zorgvuldig beleid wil maken. ‘De landelijke overheid is daar te groot voor. Doe het gewoon in je regio’, aldus Rutte.

'En daar had hij een punt. We hebben met VNO-NCW Brabant Zeeland en met MKB-Nederland namelijk zo’n sterk regionaal netwerk, dat we het stimuleren van publiek-private samenwerkingen in een specifiek domein best zelf kunnen regelen.'

Sterk netwerk
En daar had hij een punt. We hebben met VNO-NCW Brabant Zeeland en met MKB-Nederland namelijk zo’n sterk regionaal netwerk, dat we het stimuleren van publiek-private samenwerkingen in een specifiek domein best zelf kunnen regelen. Bijvoorbeeld in Zeeland: hier zitten we in een fase waar economische plannen worden gemaakt en de zogenaamde Balkenende-gelden worden besteed. De publiek-private samenwerking krijgt nog niet veel aandacht in de plannen, terwijl het voor vitaliteitsprogramma’s essentieel is dat overheid, zorgaanbieders en bedrijven samenwerken. Dit moeten we verder uitdiepen. Initiatieven opzetten die met een groter deel van de Balkenende-gelden kunnen worden gefinancierd.

Geïnspireerd
Het was niet de enige inspiratie die ik uit het gesprek met de premier heb gehaald. Rutte bracht ook zelf veel onderwerpen in die hij met ons wilde spiegelen. Het gaf vertrouwen dat ons bezoek ertoe deed. Dat ook kleinere ondernemers worden gewaardeerd. Ik heb het bezoek daarom als zeer waardevol en eervol ervaren. En ik ben geïnspireerd om volop mee te werken aan regionale initiatieven om betere publiek-private samenwerkingen in het gezondheids- en vitaliteitsdomein van de grond te tillen.

Ze kunnen mij dus bellen. Het zou ook mooi zijn als meer leden van VNO-NCW Brabant Zeeland deze initiatieven willen steunen. Dus heb je een belang? Kom dan eens langs in Zeeuws-Vlaanderen, een van de leukste streken van Nederland.

Pim Lexmond
Algemeen directeur Bodyline Healthcenter
Lid van VNO-NCW Zeeland

Ik mocht naar het Torentje. Hét Torentje!

Ik mocht naar het Torentje. Hét Torentje!

Wil je meer informatie over dit onderwerp, hierover sparren met andere ondernemers of heb je een vraag aan Pim Lexmond? Neem gerust contact op met ons via Jacqueline Buster, E. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl of T. (013) – 205 00 06.

Ben je lid van VNO-NCW Brabant Zeeland en wil je jouw ervaring en kennis delen met andere ondernemers of zoek je juist ondernemers die jou kunnen helpen met een uitdaging? Dan komen we graag met jou in contact. Mail of bel met Jacqueline Buster, communiatiemedewerker, T. (013) 205 00 06 of E. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl. 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement