Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Aanpakken na Prinsjesdag: ondernemend richting de verkiezingen | Terugblik 26 september

Wat zijn de gevolgen van de Miljoenennota voor ondernemers? Blijven we stilstaan of gaan we vooruit? De keuzes die worden gemaakt in de nationale politiek hebben grote impact op het Brabantse en Zeeuwse bedrijfsleven. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 wil VNO-NCW Brabant Zeeland ervoor zorgen dat de belangen van ondernemers in onze provincies goed worden meegenomen.

Bekijk hier de foto's >>

Foto’s: Joris Buijs Fotografie ©

Blik in de ontvangsthal van Van Mossel Automotive Group in Waalwijk.

Daarom gingen we op dinsdag 26 september samen met experts én ondernemers in gesprek over de plannen van het demissionaire kabinet en de ondernemerswensen richting de Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens een exclusieve ledenbijeenkomst bij Van Mossel Automotive Group in Waalwijk bleek lastenverzwaring de gasten in de zaal het meeste te zijn bijgebleven van Prinsjesdag en de Miljoenennota.

Hogere belastingen voor bedrijven riskant

Hogere lasten, wéér meer regels, netcongestie, ruimtegebrek: werkgevers stelden zowel in de ondernemersenquête als tijdens dit goedbezochte event vast dat het ondernemersklimaat er niet beter op wordt. Zij zagen bovendien dat de Tweede Kamer daar bij de Algemene Politieke beschouwingen geen enkele aandacht voor heeft en dat bedrijven worden vooral gezien als Sinterklaas.

Jan Peter Balkenende sprak dan ook zijn verbazing uit over het gebrek aan visie van de Tweede Kamer.

“De verdiencapaciteit van ons land staat echt onder druk, maar de Tweede Kamer is alleen bezig zieltjes te winnen met het oog op de aanstaande verkiezingen. Er is geen enkele sprake van een gemeenschappelijke agenda.” Balkenende ziet risico’s voor het bedrijfsleven: “Hogere belastingen voor bedrijven, dat is een riskante ontwikkeling. Als er al belastingen omhoog gingen dan was dat de afgelopen jaren vooral voor bedrijven.”

De zaal deelde zijn zorg, bleek uit een reactie uit het publiek: “Dat we er niet aan ontkomen is iets anders dan dat we het er mee eens zijn.”

Solide bedrijfsleven investeert nog, maar rente brengt krimp

Senior econoom bij ING Marcel Klok: “Het hoge economische groeitempo van de afgelopen jaren gaan we voorlopig niet terugzien.” Hij ziet investeringen door bedrijven dalen door de historische verhogingen van de rente. En alhoewel consumptie in de afgelopen maanden iets aantrok, zorgt het lage economisch sentiment vooral onder consumenten voor minder uitgaven. Bij elkaar opgeteld verwacht Klok een vlak beeld van de economie: gestage groei, geen diepe recessie.

Download hier de presentatie van Marcel Klok, ING

Ook Eric Berkhof, algemeen directeur van Van Mossel Automotive Group, ziet hobbels, vooral als het aankomt op verduurzaming in vervoer. “Fabrikanten zijn klaar voor een elektrisch wagenpark in 2035, maar ik betwijfel of de stroomvoorziening dat dan aankan en of er voldoende laadpalen zijn.”

Natasja Leijser van Eco Steam and Heating en voorzitter VNO-NCW Midden Brabant: “Als mkb-ondernemer ben ik zo ontzettend veel tijd kwijt om gehoor te geven aan alle regels en verzoeken van de overheid. Ik kom daardoor niet meer aan ondernemen toe.”

Directeur Ellen Kroese presenteerde de resultaten van de ondernemersenquête van VNO-NCW Brabant Zeeland. “Bij alle genoemde onderwerpen geven ondernemers aan dat de zorgen zijn toegenomen. Deze enquête laat zien dat er mogelijkheden genoeg zijn, maar ondernemers krijgen geen ruimte om hun innovatiekracht te tonen.”

Geen ruimte voor innovatiekracht ondernemers

Meer dan de helft van de ondernemers geeft aan dat hun zorgen zijn toegenomen op het gebied van energiekosten (73%) en ondernemerslasten (zowel financieel als administratief). Dat bleek uit de ondernemersenquête, waarvan directeur Ellen Kroese de resultaten presenteerde. “Bij alle genoemde onderwerpen geven ondernemers aan dat de zorgen zijn toegenomen. Deze enquête laat zien dat er mogelijkheden genoeg zijn, maar ondernemers krijgen geen ruimte om hun innovatiekracht te tonen.”

Manifest ondernemersstandpunten

In dit manifest leest u de standpunten van het Brabantse en Zeeuwse bedrijfsleven op het gebied van Arbeidsmarkt & Onderwijs, Infrastructuur & Ruimte en Milieu & Duurzaamheid. Per standpunt doen we een aantal concrete beleidsvoorstellen aan het nieuwe kabinet. Daarbij geven we prioriteit aan onderstaande onderwerpen die we willen terugzien in het nieuwe Regeerakkoord.

Bekijk het manifest en de infographic van onze ondernemersenquête.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement