Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Zeeuwse potentie niet benut: ‘slechts 18 miljoen voor de woningbouwimpuls van Zeeland’

VNO-NCW Zeeland is niet tevreden met de uitkomsten van het jaarlijkse Bestuurlijke Overleg MIRT. Het Rijk gaat 18 miljoen euro investeren in de ontsluiting van nieuwe woongebieden in Zeeland. Met dit geld moeten versneld 2.000 extra woningen ontwikkeld worden. Erik van Oosten, regiomanager Zeeland: ‘Het is een eerste aanzet, maar uiteindelijk zijn er veel meer woningen nodig om aan de woonvraag vanuit de regio te kunnen voldoen én om nieuwe Zeeuwen te kunnen huisvesten. Den Haag moet realiseren dat Zeeland een groeiregio is.’ Uit een inventarisatie onder Zeeuwse werkgevers eerder dit jaar blijkt dat tot 2030 zo’n 37.000 extra woningen nodig zijn.

Zeeuwse steden gaan groeien, maar ambitie moet groter

De 2.000 extra woningen die versneld moeten worden gerealiseerd komen in Goes, Terneuzen, Zierikzee en Hulst te staan. Daarmee worden verschillende Zeeuwse regio’s versterkt. Toch roept VNO-NCW Zeeland regionale overheden op om meer woningen versneld te ontwikkelen. De potentie van de Zeeuwse gemeentes wordt nog niet volledig benut vindt de werkgeversvereniging. ‘Zeeland heeft zeker 450.000 inwoners nodig voor al het werk dat er ligt en om de leefbaarheid van de regio en kernen op peil te houden. Gelukkig is Zeeland in trek en verhuizen steeds meer mensen hier naartoe, maar velen kunnen nu al geen passende woning vinden. Deze groei moet worden versterkt en gefaciliteerd en huisvesting is daarbij cruciaal’, aldus van Oosten.

Nog geen geld voor OV-plannen, eerst verdiepende onderzoeken

De 2000 woningen maken deel uit van de Woondeal Zeeland. De provincie heeft daarin 16.500 nieuwe woningen opgenomen. Behalve woningen moet er ook geïnvesteerd worden in de bereikbaarheid van de Zeeuwse kernen en met name in het openbaar vervoer. De provincie doet momenteel met het Rijk onderzoek naar een breed OV-plan om Zeeland beter bereikbaar te maken. Daarnaast ontwikkelt de provincie Mobiliteitshubs. Deze plannen zijn al verder gevorderd en de provincie ontvangt hiervoor al 200.000 euro van het Rijk. Een tolvrije Westerscheldetunnel, vanaf 2025, speelt daarbij ook een rol.


Klik hier voor een totaal overzicht van de resultaten. 

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Rik Derksen, via derksen@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement