Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugblik sessie waterstof: kennis en kansen voor jouw bedrijf

Volle bak bij de kennissessie over waterstof op 25 januari jl. in het provinciehuis ‘s-Hertogenbosch. Op uitnodiging van de Waterstofcoalitie Brabant en VNO-NCW Brabant Zeeland lieten ondernemers zich bijpraten en inspireren door experts. Vanuit verschillende perspectieven informeerden zij de deelnemers over het belang van waterstof.

Waterstof onmisbaar voor de energietransitie, maar biedt ook een verdienmodel voor de maakindustrie

Adwin Martens (WaterstofNet), André Jurres (VoltH2), Ruben van Grinsven (Shell) en Richard van de Sanden (TU/e EIRES) lieten met foto’s zien dat er al veel gebeurt op het gebied van waterstof, maar ook dat er nog veel moet gebeuren om waterstof toegankelijk te maken voor een grote groep bedrijven. Hierbij zijn de grootste drie uitdagingen:

  • de beschikbaarheid;
  • de prijs;
  • het netwerk.

Volle bak bij de kennissessie over waterstof op 25 januari jl. in het provinciehuis 's-Hertogenbosch.

Toepassen waterstof: kip of ei

De discussie ging dan ook over ‘de kip of het ei’: toename van gebruik moet hand in hand gaan met beschikbaarheid. Waterstof is cruciaal voor een zo soepel mogelijke energietransitie. Zon en wind gaan de plaats innemen van fossiele brandstoffen, maar zonder de opslagmogelijkheden van waterstof is die transitie vooralsnog niet denkbaar.  We gaan toe naar 50 tankstations in ons land in 2025, en via het leidingennetwerk* dat nu al in de grond ligt, is levering van waterstof aan de industrie relatief snel mogelijk. Van de Sanden wees ook op de mogelijkheid van kleinschalige oplossingen op basis van waterstof. En dan zijn er ook bedrijven in de eigen regio die al volop inspelen op de verdienkant van waterstof. Genoeg reden dus voor de deelnemers om nog eens goed na te denken over de mogelijkheden van waterstoftoepassingen binnen het eigen bedrijf.

(*) Aardgasnet, maar ook het leidingennetwerk dat de Rotterdamse haven met het achterland verbindt

Presentatie TU/e EIRES >
Presentatie Shell >
Presentatie VoltH2 >
Presentatie WaterstofNet >

 

Aankomende voorlichtingsbijeenkomsten

VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) organiseren nog twee voorlichtingssessies over waterstof:

De bijeenkomst in Limburg vindt plaats dinsdag 4 april van 12.00 – 18.00 uur op het Chemelot terrein in Sittard-Geleen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

De bijeenkomst in Zeeland vindt plaats op donderdag 13 april van 12.00-14.00 uur in IJzendijke. Tijdens deze lunchbijeenkomst gaan we in gesprek met o.a. Gasunie en Airliquide. Wil je meer informatie over deze bijeenkomsten of jezelf aan aanmelden, stuur dan een mailtje naar Chantal de Jonge via jonge@vnoncwbrabantzeeland.nl

 

 

Vragen of meer informatie naar aanleiding van dit artikel?

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging VNO-NCW Brabant Zeeland
mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement