Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Subsidie voor transport op waterstof

In december 2021 organiseerden we een sessie over waterstof en transport. Het is alweer even geleden, maar in de tussentijd zaten we niet stil. 

Subsidie

We gingen het gesprek aan met WaterstofNet, kennispartner van overheden, bedrijven en instellingen op het gebied van waterstof. WaterstofNet diende eind mei 2022 namens een groot aantal bedrijven in onze regio een subsidieaanvraag in bij de EU. De subsidie dient om duizend zware trucks op waterstof te laten rijden in de driehoek Antwerpen-Rotterdam-Duisburg, waar onze regio deel van uitmaakt.

Letter of support

Ook ondertekenden we samen met onze zustervereniging LWV (Limburgse Werkgeversvereniging), de Brabantse Waterstofcoalitie en de provincies Brabant en Limburg een Letter of Support voor het initiatief Hytrucks. Dit initiatief kan ervoor zorgen dat de bedrijven uit onze achterban ook de stap gaan maken naar transport op waterstof. Daarbij gaat het enerzijds om het stimuleren van de aanschaf van zware trucks op waterstof, waarvoor nu nog een hoge meerprijs geldt. Anderzijds is het doel meer tankstations in gebruik te nemen (momenteel zijn dit er acht in heel Nederland), waardoor het aanschaffen van een waterstoftruck aantrekkelijker wordt.

Hytrucks

Het HyTrucks initiatief is een van de grootste projecten in Europa voor de invoering van emissievrije zware bedrijfsvoertuigen in de drukste verkeersgebieden van Europa. Het beoogt een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot met naar schatting meer dan 100.000 ton per jaar. Dit komt overeen met 110 miljoen afgelegde kilometers, door 1.000 vrachtwagens en een eerste netwerk van 25 waterstofstations met hoge capaciteit die Antwerpen, Rotterdam en Duisburg met elkaar verbinden. In België beoogt het HyTrucks-project een vermindering van de CO2-uitstoot naar schatting meer dan 30.000 ton per jaar, wat overeenkomt met 33 miljoen gereden kilometers.

Wanneer er meer duidelijkheid is over de kans op subsidie brengen we het project nader onder de aandacht. De verwachting is dat dit na de zomervakantie zal zijn.

 

Meer informatie of vragen
Ruud Pulles, projectmedeweker
T. 06 – 39 86 85 84

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement