Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Den Haag, help Brabant uit de vergunning misère!

Namens Brabant nam Jan van Mourik, lobbyist bij VNO-NCW Brabant Zeeland, op dinsdag 4 juli plaats in de sprekersstoel van de Tweede Kamer. Tijdens de briefing van de commissie Binnenlandse Zaken over de gevolgen van de vergunningsstop die Brabant eind februari instelde, deden in totaal vier insprekers een prangende oproep om de stikstofimpasse in de provincie zo snel mogelijk te verhelpen.

Door de vergunningsstop eind februari kunnen geen vergunningen Wet Natuurbescherming meer worden verleend voor bouwprojecten die leiden tot de depositie, ofwel neerslag, van stikstof in een nabijgelegen natuurgebied. Naast Van Mourik gingen ook Peter Bakker (wethouder Klimaat en Energie gemeente Breda), Harwil de Jonge (directeur Heijmans Vastgoed) en Hagar Roijackers (gedeputeerde provincie Noord-Brabant) in op de staat van de natuur in Brabant, de ruimte voor woningbouw zonder dat er (te veel) stikstof bij vrij komt en de directe gevolgen van de vergunningstop.

Huidige situatie onhoudbaar

Van Mourik maakte namens de werkgeversvereniging duidelijk dat die gevolgen al jaren merkbaar zijn, en somde op wat er vanaf maart in Brabant allemaal niet meer kan. Dat is zoveel dat de huidige situatie wat betreft VNO-NCW Brabant Zeeland onhoudbaar is. Zijn oproep aan de Tweede Kamerleden was daarom: ‘Kom in actie en pas de huidge wet- en regelgeving aan!’

Hij deed daarvoor drie suggesties en vroeg de Haagse politici daarmee aan de slag te gaan: aanpassing van de drempelwaarde die nu wordt gehanteerd bij de vergunningverlening, het verruimen van de uitzonderingsmogelijkheden of het vaker toepassen van de zogeheten ecologische toets in gevallen waarin de huidige drempelwaarde wordt overschreven.

Bekijk hieronder het pleidooi van Jan van Mourik terug

 

Download hier de publicatie van Van Mourik: ‘Stikstof, weg uit de impasse’ >

 

Jan van Mourik, manager belangenbehartiging en lobbyist milieu en duurzaamheid

Vragen of meer informatie?

Neem dan contact op met Jan van Mourik via mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl of 06 – 25 05 15 09

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement