Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Zeeuwse Waterstofsessie: drukbezocht en zeer relevant voor Zeeuwse ondernemers

Na de drukbezochte lunchbijeenkomst die wij organiseerden rondom het thema groene waterstof, mogen we wel constateren dat dit thema leeft! Zo’n 100 leden bezochten deze Zeeuwse sessie, in totaal bezochten 500 geïnteresseerden onze bijeenkomsten in Zuid-Nederland.

Als inleiding schetste onze belangenbehartiger Jan van Mourik het grote plaatje. Chantal van Halen, bij Gasunie als business developer verantwoordelijk voor Zeeland, informeerde ons over de rollen die Gasunie heeft om het Nederlandse waterstofnetwerk te ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden. Ook werken zij aan een verbinding tussen de vijf energieclusters in Nederland, België en Duitsland, wat in 2030 gereed moet zijn. Onze Schelde-Deltaregio is hierin het grootste waterstofcluster van de Benelux met een consumptie van 580 kton waterstof op jaarbasis. Tevens lichtte zij toe waar Gasunie op dit moment staat in dit grote traject.

De grootste waterstofplant ter wereld komt in Terneuzen

Jacques Kiewiet, verantwoordelijk voor meerdere plants van Air Liquide in Zuid-West Nederland, liet vervolgens zien wat deze toonaangevende partij nu al doet op het gebied van waterstof voor grote industriële klanten. Zo is men in Terneuzen druk bezig met de bouw van de grootste waterstoffabriek ter wereld, Elygator met een vermogen van 200 MW en werken zij mee aan de projecten HyTrucks en RH2ine om vrachtwagens tussen de Europese havens en het achterland volledig op waterstof te laten rijden.

Innovatieve Zeeuwse ondernemers

Ook werden vanuit de zaal diverse andere mooie nieuwe initiatieven toegelicht, zoals van CZAV en Vitrite. CZAV werkt aan een mogelijkheid om waterstof vanuit de ‘backbone’ dichter bij de ondernemers en agrariërs te brengen. Interessant wanneer je er snel mee aan de slag wil!

Vitrite is betrokken bij de innovaties die nodig zijn om uitwisselbare kleinschalig waterstof opslag, in de vorm van twintig voet containers, technisch mogelijk te maken. Zo kan waterstof ook in kleinere hoeveelheden beschikbaar komen voor ondernemers die niet direct aangesloten kunnen worden op de toekomstige infrastructuur.

Zoek de samenwerking op

De bijeenkomst werd afgesloten met de oproep om vooral niet af te wachten en ook als MKB-ondernemer waar mogelijk te innoveren en de samenwerking op te zoeken. Heb je hierover vragen of ideeën? Neem dan contact op met Sem Stroosnijder, Manager Duurzaamheid & Milieu bij VNO-NCW Zeeland via stroosnijder@vnoncwbrabantzeeland.nl De aanwezigen ontvingen de presentaties inmiddels in hun mailbox. Heb jij hier ook interesse in? Neem dan contact op met Chantal de Jonge: jonge@vnoncwbrabantzeeland.nl

Grootschalige vervolgbijeenkomst

Deze bijeenkomst maakte deel uit van een serie van meerdere bijeenkomsten die wij organiseerden rondom Verduurzaming en de Energietransitie in Zuid-West Nederland. Op 8 juni as. geven we hier een vervolg aan met een grootschalige bijeenkomst met keuze uit diverse workshops. Hier lees je er alles over!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement