Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Zinvol werk trekt nieuwe medewerkers aan’| Frank Bakker | Contronics

In het kantoor van Frank Bakker (69), CEO van Contronics trekt een indrukwekkende wall of fame de aandacht. De mistmachine van het ontwikkelbedrijf in Sint Oedenrode is nationaal en internationaal gelauwerd met meerdere, prestigieuze awards. ‘Telkens een mooi moment om te vieren met alle 50 collega’s. En het levert waardevolle publiciteit op’, merkt Frank bescheiden op. Contronics maakt mistmachines (Dry Misting), bedoeld om groenten en fruit te koelen. Met minuscule mistdruppels worden producten tegen uitdroging beschermd.

 

Tekst: Ton Gimbrère | Foto’s: Joris Buijs Fotografie ©

Afvalstromen halveren

Dry Misting zorgt ervoor dat verse producten hun kwaliteit en voedingsstoffen beter behouden. Daarnaast wordt de noodzaak bij producten weggehaald om ze in plastic folie te verpakken. En de presentatie van “verswaren in de mist”, wint het door de beleving. Frank heeft een duidelijke missie: hij wil de afvalstromen van groente en fruit halveren. ‘Omdat je met onze dry misting groenten en fruit veel langer goed en lekker kunt houden, kunnen we verspilling in de voedselketen substantieel verminderen. Duitse REWE-winkels, Franse hypermarchées en Albert Heijn zijn overtuigd van de kwaliteit en zijn ingestapt.’ In de afgelopen jaren verdubbelde het aantal medewerkers. ‘Wij hebben geen probleem om nieuwe mensen te vinden. Bij een cool en jong bedrijf, dat veelbetekenend is voor onze planeet, hebben mensen het naar hun zin. Op feestjes kunnen ze er boeiend over vertellen. Zinvol werk trekt nieuwe medewerkers aan. Want zinvol werk geeft meer energie en maakt gelukkiger.’

'Bij een cool en jong bedrijf, dat veelbetekenend is voor onze planeet, hebben mensen het naar hun zin.'

Ambitie

Met het diploma HBS aan het Augustinianum in Eindhoven op zak, vervult Frank zijn militaire dienstplicht bij de luchtmacht. Hij volgt de opleiding als jachtvlieger in Canada. ‘Veel piloten vervolgden hun carrière bij de KLM. Daar lag niet mijn ambitie. Ik maak altijd het vergelijk met een Formule 1 coureur. Die wordt ook geen buschauffeur’, zegt hij met een glimlach. Frank gaat aan de slag bij het installatiebedrijf van zijn schoonvader, die drie jaar later plots overlijdt. Hij neemt het bedrijf over en bouwt het uit tot een “totaal installateur”.  Na een paar jaar gaat de cultuur in de bouwwereld hem steeds meer tegenstaan: ‘Ik kwam mijzelf tegen en vroeg mij regelmatig af wat ik hier doe.’ Na een korte sabbatical vraagt een vriend of hij interim-directeur wil worden van Contronics, dat zich in die tijd manifesteerde als ingenieursbureau en ontwikkelbedrijf. Een van de ontwikkelingen was een bevochtiger voor de toonbank van een slagerij. ‘Het product bevatte veel kinderziekten en stond even later zieltogend in de hoek van onze werkplaats. Ik zag er echter wel  potentie van in en heb een proefopstelling bij de groenteboer geplaatst. Zijn enthousiasme over de werking van de bevochtiger, was een bevestiging van mijn vermoeden’, licht Frank toe. Samen met een compagnon besluit Frank het bedrijf over te nemen. In 2000 komt de nieuwe generatie luchtbevochtigers met een lange levensduur op de markt.

Samenwerking, vertrouwen en gelijkwaardigheid

Als vliegenier maakt Frank onderdeel uit van een squadron met een commandant, piloten, technici en specialisten. Daar wordt een zaadje in de loopbaan van Frank gepland, waarin hij samenwerking, vertrouwen en gelijkwaardigheid in een team als voorwaarde ziet. ‘Strepen, knoppen en sterren hadden geen betekenis. We hadden een hechte band. We treurden samen en feestten samen. Want we waren afhankelijk van elkaar.’ De werkwijze van een squadron is tot op de dag van vandaag de werkcultuur van Contronics.

‘Projectteams krijgen veel vrijheid. Ik heb een huis vol techneuten. Zij zijn beter opgeleid dan ik en ik wil mij er niet in mengen. MBO en HBO afgestudeerden werken hier intensief samen en inspireren elkaar. Hierdoor kunnen veel medewerkers doorstromen.’ Voor nieuwe ontwikkelingen haalt het bedrijf expertise in huis: ‘Bij de invoering van supply chain management hebben we een ervaren ondernemer in huis gehaald.’ Eén van de kwaliteiten van een ondernemer is zelfkennis. Frank zegt daarover: ‘Ik ben bewust van mijn sterkten en waar anderen beter zijn, laat ik het aan hen over. Ik heb verstand van strategie, marktontwikkeling en financiën. En door mij is de gemiddelde leeftijd bij Contronics vergelijkbaar met andere bedrijven’, voegt Frank toe met een knipoog.

Aan het roer blijven

Op mijn laatste vraag of Frank binnenkort gaat genieten van zijn pensioen, antwoordt hij: ‘Ik houd van de dynamiek van mijn bedrijf. Ik wil de organisatie een push meegeven bij de huidige, snelle ontwikkelingen door nog een paar jaar aan het roer te blijven. Maar als vandaag op gisteren begint te lijken, dan ben ik het beu.’

Krachtvoer Frank Bakker

  • Focus op de zinvolle aspecten van het werk bij een vacature. Zinvol met relatie naar planet trekt sollicitanten. 
  • Creëer gemengde teams met uiteenlopende opleidingen. Dat biedt inspiratie, kans tot ontwikkeling en bindt medewerkers.
  • Schroom niet ervaring van derden in huis te halen, als de expertise van ondernemer en organisatie tekort schiet.

Worstenbrood, Bakkerij Bekkers, Sint Oedenrode

Bakkerij Bekkers staat regionaal bekend om zijn worstenbroodjes. Van heide en verre ontvangen zij klanten die graag een worstenbroodje van Bekkers willen proberen. Het deeg maken ze zelf en ook het gehakt wordt in de bakkerij vers gemaakt door de slager. Zij hebben een eigen slager in dienst die in een EG-gecertificeerde ruimte in de bakkerij het vlees verwerkt voor de worstenbroodjes. De worstenbroodjes maken ze al meer dan 90 jaar volgens eigen recept. Dat proef je!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement