Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Waarom het vaak mis gaat met de toepassing van algemene voorwaarden | ABAB Legal

Heeft u algemene voorwaarden laten opstellen? Uitstekend! Dat is namelijk erg belangrijk en nuttig voor uw onderneming. Het lijkt wel vaak een kunst om deze op de juiste wijze van toepassing te laten verklaren op overeenkomsten die u afsluit.

Tekst: Romana Soekarnsingh, jurist ondernemingsrecht bij ABAB Legal

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn de regels die u als ondernemer, naast de overeenkomst, wilt laten gelden op alle contracten die u afsluit. Deze moeten wel op de juiste wijze van toepassing zijn verklaard. Het gaat hierbij dus om de ‘algemene’ afspraken die op alle overeenkomsten van toepassing zijn. De meer specifieke voorwaarden, zoals prijs, hoeveelheid en leveringstermijnen worden opgenomen in de overeenkomst. De algemene voorwaarden zijn van groot belang, omdat het op deze wijze voor uw afnemers en u duidelijk is welke rechten en plichten er zijn.

Algemene voorwaarden van toepassing laten verklaren

Om de algemene voorwaarden van toepassing te laten zijn, moet u de volgende stappen zetten:

  1. De algemene voorwaarden moeten uiterlijk ten tijde van het aangaan van een overeenkomst van toepassing worden verklaard. Neem de verklaring altijd schriftelijk op. Dit is relatief gemakkelijk door in uw offerte op te nemen dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat door ondertekening van de offerte de wederpartij akkoord gaat met de algemene voorwaarden.
  2. Vanwege de informatieplicht is het belangrijk dat u de algemene voorwaarden tijdig overhandigt aan de wederpartij. Dit houdt in dat de wederpartij in de gelegenheid moet zijn gesteld om kennis te nemen van de algemene voorwaarden vóór het aangaan van de overeenkomst. U kunt de algemene voorwaarden feitelijk of elektronisch overhandigen. Het eerste wordt in de praktijk vaak niet meer gedaan. Het volstaat om de algemene voorwaarden digitaal als bijlage te versturen. Gaat het om een dienstverlenend bedrijf? Dan geldt er een nog soepeler regime, waarbij een verwijzing naar het webadres waar de algemene voorwaarden geraadpleegd kunnen worden voldoende is. Praktisch gezien is de veiligste en gemakkelijkste manier om de algemene voorwaarden standaard aan een offerte te hechten.
  3. Tot slot moet de wederpartij de algemene voorwaarden aanvaarden. De aanvaarding kan expliciet en stilzwijgend plaatsvinden. Het is voldoende als de wederpartij op de hoogte is dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn. De wederpartij hoeft niet de inhoud van deze voorwaarden te raadplegen. In de praktijk reageert de wederpartij vaak niet op de algemene voorwaarden. Niet protesteren tegen de algemene voorwaarden is ook een vorm van aanvaarding. De voorwaarden zijn in dat geval gewoon van toepassing.

Tips: deponeer uw algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel en neem onder de e-mailhandtekening van alle medewerkers en/of algemene e-mailadressen van uw organisatie op dat op alle offertes, aanbiedingen en overeenkomsten de algemene voorwaarden van uw bedrijf van toepassing zijn. Plaats hierbij een hyperlink naar het webadres waar uw afnemers de algemene voorwaarden kunnen raadplegen. Door het deponeren bij de Kamer van Koophandel kunnen de algemene voorwaarden te allen tijde door eenieder geraadpleegd worden. Het laatste kan als een extra bevestiging fungeren dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard en ter hand zijn gesteld aan de wederpartij.

Als u bovenstaande stappen standaard implementeert in uw bedrijfsvoering en de algemene voorwaarden altijd verstrekt bij het versturen van een offerte, is het zeker geen kunst en zijn deze voorwaarden simpelweg van toepassing op de overeenkomst.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement