Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

VNO-NCW Brabant Zeeland en LWV: ‘Blij met ruimte voor zakelijke aansluitingen, maar we zijn er nog niet’

VNO-NCW Brabant Zeeland en de Limburgse Werkgeversverenging (LWV) zijn blij met de ruimte die beschikbaar komt voor nieuwe of zwaardere aansluitingen op het elektriciteitsnet in Brabant en Limburg. Sinds juni gold een stop op nieuwe zakelijke aansluitingen. Dat leidde tot grote onvrede bij de achterban van beide werkgeversorganisaties. Nieuwbouw, de ingebruikname van nieuwe installaties of planning voor verduurzaming kwamen daardoor on hold te staan. Via een enquête werd duidelijk dat dit de plannen van tientallen bedrijven in zowel Brabant als Limburg raakten, met alle – voor de bedrijfsvoering – negatieve gevolgen van dien.

Noodzaak voor structurele oplossing

De verenigingen zijn dan ook blij met het besluit van TenneT dat er weer ruimte beschikbaar komt. Dat geeft het bedrijfsleven weer de broodnodige bewegingsruimte. Wel wordt uit de berichtgeving duidelijk dat de ruimte voor nieuwe of verzwaarde aansluitingen beperkt is. Niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd, en een nieuwe stop ligt op de loer. Dat betekent dat de noodzaak voor een meer structurele oplossing blijft bestaan. Dat vraagt om een voortvarende aanpak van netverzwaring, een betere verdeling van het gebruik van het net en ruim baan voor innovatie van lokale oplossingen die het stroomnet minder belasten.

Betere verdeling van het bestaande stroomnet

De hoop is dat Ben Voorhorst en zijn speciale taskforce de ruimte krijgt om hier voortvarend mee aan de slag te gaan. LWV en VNO-NCW Brabant Zeeland stellen dat we ons geen tweede stop op nieuwe aansluitingen kunnen veroorloven in een tijd waarin zowel een economische recessie op de loer ligt als de energietransitie met volle kracht moet worden doorgezet. Een deel van de oplossing ligt in een betere verdeling van het bestaande stroomnet. De werkgeversverenigingen zullen de achterban samen met Ben Voorhorst en netbeheerders TenneT en Enexis zo snel mogelijk voorlichting geven over de oplossingen die al op korte termijn de druk verlichten. De uitdaging is de belasting op piekmomenten terug te dringen. De verwachting is dat de overheid waar nodig ook ruimte in wet- en regelgeving maakt om dit snel mogelijk te maken. Netverzwaring moet bovendien zonder getreuzel worden aangepakt en verdient wat de werkgevers betreft een crisisachtige aanpak.

Overigens zullen VNO-NCW Brabant Zeeland en LWV daarbij ook aandacht schenken aan de sterk gestegen energiekosten. Steeds meer bedrijven komen daardoor in grote problemen en vragen om hulp bij het vinden van een oplossing.

Inlichtingen:

Brabant: Jan van Mourik, mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl, 0625051509

Limburg: Huub Narinx, narinx@lwv.nl, 06-83233616

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement