Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugblik bezoek Jacco Vonhof: ‘Wij moeten het zelf doen in de regio’

Tijdens de Contacta lunchbijeenkomst van VNO-NCW Zeeland liet gastspreker Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, er geen gras over groeien: ‘Wij moeten het zelf doen in de regio’, stelt hij vast. ‘Politiek Den Haag is alleen met zichzelf bezig.’ Hij doelde daarbij op de vele uitdagingen waar ondernemers tegenaanlopen: gebrek aan stikstofruimte, torenhoge energieprijzen, de krappe arbeidsmarkt en enorme woningnood. Omstandigheden die ondernemers vaak niet zelf in de hand hebben en waar de landelijke overheid geen of onvoldoende antwoord op heeft.

De goedbezochte bijeenkomst vond plaats tijdens tijdens de netwerkbeurs Contacta in Goes bij de gezellige stand van Moore DRV. Jacco sloeg een zorgelijke toon aan, al gaf hij wel aan dat er nog heel veel goed gaat in de economie: ‘Als ik bij bedrijven ben hoor ik vaak “het gaat goed met mij”, maar de indruk is dat het in het algemeen slecht met ons, het bedrijfsleven, gaat.’

Verkeerde maatregelen

Jacco benadrukte dat de doorgeslagen regeldruk in Nederland een van de boosdoeners is: ‘Gebaseerd op slechte ervaringen stelt de overheid regels op die met name negatieve gevolgen hebben voor goede bedrijven. Wij moeten de regelgeving versimpelen en oppassen dat nieuwe maatregelen niet het verkeerde effect sorteren.’ Als voorbeeld haalde hij de verhoging aan van de onderste schijf van de vennootschapsbelasting met 4%. ‘Die verhoging van 4% treft juist MKB-bedrijven’, aldus Vonhof.

Hij was wel gelukkig met de geslaagde lobby voor een aanpassing van de TEK-regeling,  de Tegemoetkoming Energie Kosten voor energie intensieve mkb bedrijven. De drempel om voor steun in aanmerking te komen is nu verlaagd van 12,5% naar 7% (energiekosten als percentage van de omzet). ‘De verlaging van de drempel voor de TEK is een goede eerste stap voor een betere energiecompensatie voor het mkb’, zegt de voorzitter van MKB-Nederland.

Veel verwacht van bedrijven

Jacco hamert er wel op dat bedrijven geld moeten kunnen blijven verdienen. Er wordt van bedrijven veel verwacht op het gebied van onder meer verduurzaming, waarvoor grote investeringen nodig zijn. ‘Het is belangrijk dat wij, VNO-NCW en MKB-Nederland samen met de leden, onze krachten blijven bundelen voor een beter ondernemersklimaat. Na de lunchbijeenkomst bezocht Jacco nog een aantal stands van enkele van onze leden. Hij werd onder andere bijgepraakt door Fraanje over de woningbouwopgave voor Zeeland en door Sagro over innovatie op het gebied van circulariteit.

 

Vragen of meer informatie?

Neem contact op met Erik van Oosten via oosten@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement