Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Reiskostenvergoeding per 2023 omhoog: wat betekent dit voor u? | ABAB

Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Per 1 januari 2023 stijgt de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Wat betekent dit voor u?

 Tekst: Bart Leusink, manager salaris- en personeelsdiensten bij ABAB

De stijgende brandstofkosten en hogere prijzen van het openbaar vervoer zorgen voor de kostenstijging. Per 1 januari 2024 gaat de reiskostenvergoeding verder omhoog naar € 0,22 per kilometer.

Verplicht of niet

U vraagt u wellicht af: ben ik het als werkgever verplicht om deze € 0,21 te betalen? U bent hier enkel toe verplicht als u verplicht bent aangesloten aan een cao. Het is namelijk zo dat u maximaal
€ 0,21 netto mag vergoeden als u deze kosten in uw administratie heeft aangewezen als gerichte vrijstelling. Gerichte vrijstellingen zijn een aantal zaken die u mag vergoeden, verstrekken of ter beschikking kunt stellen zonder dat daar belasting over moet worden betaald.

Uw opties

Wilt u toch meer gaan betalen? Dan heeft u de volgende twee opties:

  1. Alles wat u boven de € 0,21 uitkeert wordt als brutoloon verwerkt. Dit betekent dat er bij uw werknemer loonheffing over wordt berekend. U moet hier premies over betalen (ongeveer 20%).
  2. Alles wat u boven de € 0,21 betaalt, wijst u aan als forfaitair bedrag voor de WKR. In dit geval wordt het bedrag netto aan uw werknemer uitgekeerd. Let hierbij wel op dat als dit boven het maximum uitkomt voor de WKR (In 2023 3% over de eerste € 400.000 en alles daarboven 1,18%), u over 80% eindheffing verschuldigd bent.

Vaste woon-werkvergoeding

In plaats van het maandelijks laten declareren van de reiskosten voor de woon-werkkilometers mag u ook een vast bedrag per maand bepalen. De vaste vergoeding wordt dan als volgt berekend:
(aantal km X 2 (heen en terug) X 214 werkdagen X € 0,21) / 12 maanden (of 13 perioden).
De voorwaarde om dit te mogen doen is dat uw werknemer jaarlijks minstens 128 dagen naar de vaste werkplek reist. Deze 128 dagen is 3/5 van de 214 werkbare dagen. Oftewel, als uw werknemer drie keer per week naar kantoor rijdt en twee dagen vanuit huis werkt, mag u toch de maximale reiskostenvergoeding uitkeren.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement