Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Persoonlijkheidsprofiel belangrijk bij bedrijfsoverdracht | ABAB

70% van de bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Vroeg of laat moet er nagedacht worden over opvolging. Zo is een passend persoonlijkheidsprofiel van mogelijke opvolger(s) belangrijk. Maar ook of het  persoonlijkheidsprofiel past bij de fase waarin de onderneming zich bevindt.

Tekst: Gert-Jan Haanen, Directeur Consultancy bij ABAB

Knelpunten huidige generatie

De huidige generatie ziet graag dat de volgende generatie het bedrijf opvolgt. Hoe mooi is het om het stokje aan uw kinderen door te geven. Maar hoe moeilijk is het om objectief te kijken naar uw kinderen. Het is heel menselijk om te denken dat uw kind geschikt is als hij/zij lijkt op degene die nu leiding geeft. Een veel gemaakte fout, ook bij het invullen van vacatures in hoger management bij niet-familiebedrijven. Voor uw kinderen is het weer lastig om in te schatten wat het leiden van een onderneming vraagt.

Aandachtspunten opvolging familiebedrijf

Profielen versterken elkaar

Verschillende profielen kunnen elkaar versterken, maar er ook voor zorgen dat een beoogd opvolger niet tot bloei komt. Dit speelt uiteraard ook in de onderlinge verhoudingen en taakverdeling als er meerdere kinderen zijn die het bedrijf gezamenlijk wensen voort te zetten.

Werkervaring opdoen buiten het familiebedrijf

Beoogde opvolgers werken na hun opleiding vaak eerst mee in het familiebedrijf om praktijkervaring op te doen. Dat kan natuurlijk ook bij een ander bedrijf zijn. Hierdoor krijgt de beoogd opvolger inzicht in het reilen en zeilen binnen een ander bedrijf dan het eigen familiebedrijf. Erg waardevol.

Beoogde opvolgers hoger opgeleid

Beoogde opvolgers zijn gemiddeld genomen veel beter opgeleid dan vroeger. Daardoor zijn ze veel kritischer over de vraag of opvolging een goed plan is. Daarnaast hebben ze door hun opleiding vaak veel meer keuze voor een toekomstige carrière, dan enkel te gaan werken in het eigen familiebedrijf.

Start vroegtijdig met persoonlijkheidsprofielen opvolgers

Om al deze genoemde aandachtspunten een plaats te geven, is het belangrijk vroegtijdig persoonlijkheidsprofielen van mogelijke opvolgers en de huidige leiding te maken. Door hen in gesprekken bewust te maken van elkaars kwaliteiten en valkuilen, maakt u beter gefundeerde keuzes richting de toekomstige opvolging. Ook zorgt dit voor inzicht in de invloed die de huidige generatie heeft op de toekomstige opvolger(s). De ervaring leert ook dat potentiële opvolgers vaak andere ideeën hebben over de strategie van de onderneming. In de gezamenlijke gesprekken over ieders profiel komen dit soort zaken gemakkelijker op tafel.

Duurzaam fundament

Aandacht besteden aan persoonlijkheidsprofielen is een hele waardevolle investering. Het legt op een duurzame manier een fundament onder een toekomstige bedrijfsovername. Immers, er worden veel bewuster keuzes gemaakt, het geeft inzicht in elkaars drijfveren, en persoonlijke voorkeuren en aannames worden zoveel mogelijk uitgeschakeld. Hierdoor kunnen gemakkelijker keuzes worden gemaakt die door alle betrokkenen gedragen worden.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement