Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kennismaking ondernemers Brainport met burgemeester Dijsselbloem | “Samenwerken en vooral kijken wat WEL haalbaar is!”

Brainportondernemers hadden op woensdag 14 juni een aangename kennismaking met burgemeester van Eindhoven, Jeroen Dijsselbloem. Zij zagen een echte door de wol geverfde bestuurder met ambitie. In een open gesprek met gespreksleider Jhorna Erkens, directeur van Bex* Communicatie en de aanwezig leden, onderstreepte Dijsselbloem de kracht van de regio en de noodzaak van samenwerking. Hij vraagt om bestuurders met lef, die denken in mogelijkheden en verder kijken dan veronderstelde wettelijke onmogelijkheden.

“Te pas en te onpas hoor ik ‘Dat kan wettelijk niet. Maar als je dan vraagt ‘Waar staat dat dan?‘ blijkt dat gewoon nergens te staan en kan er vaak meer dan ze denken, zoals bijvoorbeeld het delen van stroom.”

Grotere doorzettingsmacht van de 21 Brainportgemeenten

In een gemeentelijke herindeling met één Brainportbestuur gaf hij aan weinig heil te zien en daar zijn energie niet in te steken. “Deze discussie speelt al jaren en het is eigenlijk onbegonnen werk.” Wel moet er worden samengewerkt en pleit hij voor een grotere doorzettingsmacht van de 21 gemeenten. De groei gaat immers gewoon door en past eigenlijk niet meer binnen de huidige grenzen van de Brainportregio. Daardoor lopen we op tegen beperkingen en zijn er steeds meer mensen die werken in de Brainportregio, maar wonen in andere Brabantse steden of Noord-Limburg. We moeten dus groter denken, keuzes maken en verbindingen maken met aanpalende regio’s.

Samenwerken voor schaalsprong

De schaalsprong waar de regio voor staat zorgt voor een enorme vraag naar woningen en bijbehorende stijging van huizenprijzen. Bepaalde groepen, zoals expats, kunnen dat opbrengen, maar voor de ‘gewone Eindhovenaar’ zijn die woningen onbereikbaar. Dijsselbloem gaf aan voor voldoende sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen te willen zorgen. Vanuit een zeer positieve grondhouding onderstreepte hij ook hierbij de kracht van de regio en de noodzaak van samenwerking. “We gaan vooral kijken wat WEL haalbaar is en moeten niet in de onmogelijkheden denken. We zullen dat samen moeten doen.” De ondernemers in de zaal riep hij daarom op: “Als jullie willen dat er internationale arbeidskrachten blijven komen die bij jullie willen werken, wat doen jullie zelf om de uitdagingen aan te kunnen?

 Top voorzieningenniveau

Om de schaalsprong mogelijk te maken gaat Eindhoven de komende decennia flink op de schop, met o.a. grote aanpassingen in de infrastructuur en bij de status van economische aanjager in Nederland hoort een top voorzieningenniveau. De huisarts, kinderopvang en sportclubs zullen ook een sprong moeten maken om de groei van de regio aan te kunnen.

Brainport voor elkaar

 De bijeenkomst werd positief afgesloten met het initiatief Brainport voor elkaar, dat als doel heeft om iedereen in de samenleving mee te laten doen, ongeacht afkomst of opleidingsniveau. Brainport voor elkaar wil dat bereiken door de krachten van maatschappelijke organisaties, overheden, onderwijs én bedrijven te bundelen. Klik hier voor meer info.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement