Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kansen van de Brainportregio voor ’s-Hertogenbosch | Terugblik

Op 5 februari organiseerde de kring ’s-Hertogenbosch van VNO-NCW Brabant Zeeland de goedbezochte bijeenkomst ‘Kansen van de Brainportregio voor ’s-Hertogenbosch’. Een diverse groep gasten luisterden naar en konden vragen stellen aan burgemeester van ’s-Hertogenbosch Jack Mikkers, de Eindhovens wethouder Stijn Steenbakkers en kringvoorzitter Erik van Der Most. De focus lag op het versterken van het netwerk, de economische samenwerking en het benutten van gezamenlijke groeimogelijkheden.

Meer vorm en inhoud geven aan Beethoven en Brainport

Na een korte introductie over zichzelf gaat Stijn Steenbakkers voortvarend van start: “De Eindhovense economie is zoveel meer dan alleen het bedrijfsleven. Dat gaat veel dieper.” Hij illustreert dit met een stamboom, waarin Philips als de moeder aller bedrijven in de regio aan de wortel staat. “Vanuit dat bedrijf is alles gegroeid. Als je dat niet begrijpt, kun je ook niet vatten wat Brainport en Beethoven betekenen en te bieden hebben. Dit is dus een cruciaal startpunt.”

Hij benadrukte het belang van de Nederlandse techsector op mondiaal niveau. “We moeten als land mee willen blijven doen, maar momenteel lijken we slaapwandelend het ravijn in te sukkelen.” De urgentie is hoog en het besef dat de technologische sector meer is dan semicon, is essentieel. De economische activiteit binnen deze sector is van groot belang voor álle bedrijven in de regio.

De boodschap van Steenbakkers aan ondernemers in ‘s-Hertogenbosch is helder: “Zorg voor private trekkracht en spreek met één stem. VNO-NCW kan hierbij een belangrijke rol spelen."

Het wassende water tilt alle schepen op

Met deze krachtige metafoor legt hij de dynamiek van economische groei uit. De groei van het bedrijfsleven stimuleert niet alleen de technologie, maar zorgt er ook voor dat cultuur, sport en recreatie zelfs nog sneller ontwikkelen. “Het zit echt in onze cultuur: we hebben elkaar nodig. We kunnen het niet alleen.”

Om de innovatieve kracht van de Brainportregio te onderstrepen, wijst Stijn erop dat meer dan 50% van alle Nederlandse patentaanvragen komt uit de Brainportregio, waarmee hij de invloed en de potentie van de hightechsector onderstreept. Maar ook de link met ‘s-Hertogenbosch komt aan bod. Veel bedrijven uit deze regio leveren niet alleen aan ASML, maar ook aan andere ondernemingen binnen de Brainport. Samenwerking is essentieel voor verdere groei en innovatie.

Zijn boodschap aan de ondernemers in ‘s-Hertogenbosch is helder: “Zorg voor private trekkracht en spreek met één stem. VNO-NCW kan hierbij een belangrijke rol spelen.”

Creëer fundamentele waardeketens die de regio versterken en focus op sleuteltechnologie en kies een specialisatie waarin je echt uniek bent, zoals de foodsector.” Met deze inzichten en oproep tot samenwerking onderstreepte Steenbakkers het belang van een gezamenlijke en strategische aanpak om de regio’s te laten floreren.

‘s-Hertogenbosch en Brainport: samen bouwen aan de toekomst

‘s-Hertogenbosch maakt al deel uit van de Brainportfamilie, maar het is tijd om verder te kijken dan alleen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch. Economisch gezien verschilt de stad van bijvoorbeeld Eindhoven en Tilburg, maar dat maakt haar niet minder innovatief,” aldus Jack Mikkers. “Vanuit Bossche kracht die dient als fundament voor verdere groei en ontwikkeling.”

Mikkers: "Waarom genoegen nemen met voortkabbelende groei? Laten we zorgen voor sterkere pieken en samen bouwen aan een veerkrachtige toekomst.”

Die Bossche kracht zit diepgeworteld in het mkb. “Waar Eindhoven zich vooral profileert als hightech hub, heeft ‘s-Hertogenbosch een eigen unieke propositie. De economie van de stad kent lagere pieken en minder diepe dalen, met een gestage groei van 2 à 3% per jaar. Maar waarom genoegen nemen met voortkabbelende groei? Laten we zorgen voor sterkere pieken en samen bouwen aan een veerkrachtige toekomst.”

Leiderschap in samenwerking

“Het niet gaat om wie wie volgt, maar om een collectieve beweging. Zoals een zwerm vogels beweegt zonder duidelijke leider, zo vormen Bossche ondernemers samen een netwerk van kracht en innovatie.” Volgens Mikkers hebben Bossche bedrijven alles in huis om de groei van Brainport te faciliteren. “Niet door simpelweg geld te investeren, maar door een gedeelde agenda te vormen op basis van denkkracht, innovatiekracht en verenigingskracht. Door ideeën te bundelen en elkaar te versterken, kunnen we samen nieuw perspectief creëren en een duurzame toekomst bouwen.”

Panelgesprek met Stijn Steenbakkers, Jack Mikkers en Erik van der Most

Het panelgesprek ging van start met een vraag hoe de sprekers omgaan met de schaal van de uitdagingen waar de regio voor staat? Stijn Steenbakkers benadrukte dat de rijksoverheid meer moet nadenken over de toekomst, maar dat bedrijven en mensen nu al zoeken naar manieren om samen sterker te worden. Hij pleit ervoor om af te stappen van het frame mkb versus grootbedrijf. “Brainport telt zes grote OEM-bedrijven, maar daaromheen zitten 7.000 mkb-bedrijven. ‘s-Hertogenbosch doet qua aantal bedrijven niet onder.” Ook burgemeester Mikkers onderstreept dat er al veel kracht in ‘s-Hertogenbosch zit. “Laten we vooral trots zijn op de topbedrijven die we hebben in Nederland. De verbinding met Brainport is er al; veel mensen wonen hier en werken daar.”

Toch is er nog werk aan de winkel. Steenbakkers is kritisch: “We praten te veel en doen te weinig. Er is geen behoefte aan nóg een masterplan of meer bestuurlijke tafels. Het gaat om concrete acties.” Mikkers vult aan: “Laten we Brabant als één geheel beter benutten en kijken hoe we elkaars ecosystemen kunnen versterken. Kijk naar JADS: die groeit en zit bijna vol. Een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen Eindhoven, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch. Ook de TU/e zoekt ruimte en kijkt naar ‘s-Hertogenbosch voor uitbreiding.”

Een bredere blik: samenwerking voorbij de stadsgrenzen

Erik van der Most riep op om minder in losse steden te denken en meer als noord-zuidas. Steenbakkers sluit zich daarbij aan en wijst op de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven, waarbij hij een rol ziet voor VNO-NCW Brabant Zeeland. “We moeten het natuurlijk over meer dan alleen ‘s-Hertogenbosch hebben. Brainport is allang versmolten, maar met  de omliggende gemeenten is nog te weinig samenwerking. Daar willen we ook verbinding leggen en kijken hoe we samen van toegevoegde waarde kunnen zijn.”

Hoe afhankelijk is Brainport van ASML?

Steenbakkers benadrukt dat de situatie anders is dan vroeger bij Philips. “ASML heeft 22.000 medewerkers, maar in de regio werken er in totaal 880.000 mensen. We zijn geen single company town meer. Natuurlijk is ASML belangrijk, maar er worden ook honderden miljoenen geïnvesteerd in start- en scale-ups. Van de 100 bedrijven waarin de afgelopen jaren is geïnvesteerd, bestaan er nog 85. En naast de semiconsector hebben we ook bedrijven in bijvoorbeeld fotonica.” Toch is het belangrijk is om te onderzoeken in hoeverre de regio afhankelijk is van één enkel bedrijf.

Van der Most: “Sommige Bosschenaren zouden het liefst de stadsmuren nog drie meter verhogen”

Belangrijkste take-aways uit deze bijeenkomst

  • Sterkere samenwerking tussen Brainport en ’s-Hertogenbosch: Bedrijven uit ’s-Hertogenbosch zijn al verbonden met Brainport, maar verdere integratie biedt groeikansen.
  • Urgentie om Nederland technologisch competitief te houden: De techsector is breder dan semicon en essentieel voor de economie, maar Nederland dreigt achter te blijven.
  • Focus op actie in plaats van plannen: Er wordt te veel gepraat; ondernemers en bedrijven moeten concrete stappen zetten om samenwerking en innovatie te versterken.
  • Specialisatie en gedeelde agenda nodig: ‘s-Hertogenbosch moet zich profileren, bijvoorbeeld in de foodsector, en met een gezamenlijke strategie werken aan groei.
  • Leiderschap als collectieve verantwoordelijkheid: Ondernemers moeten hun stem laten horen, samenwerken en samen bouwen aan een sterke toekomst.

Ondernemers wakker schudden en aanmoedigen

In een recent interview met Eindhovens Dagblad met de drie heren pleitte Erik van der Most voor een bredere blik op samenwerking en groei. Den Bosch ligt op slechts 25 minuten van Eindhoven en moet actiever deel uitmaken van Brainport. Hij vindt dat het Bossche bedrijfsleven ambitieuzer mag zijn en minder naar binnen moet kijken. “Sommige Bosschenaren zouden het liefst de stadsmuren nog drie meter verhogen,” zegt hij kritisch. Met de bijeenkomst wilde hij ondernemers wakker schudden en aanmoedigen om in termen van de Noord-Zuidverbinding te denken, in plaats van alleen binnen de stadsgrenzen.

Vragen of meer informatie?

Neem dan even contact op met Maurice Manders, regiomanager VNO-NCW ’s-Hertogenbosch, via manders@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement