Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

‘Investeringen Brainportregio belangrijk signaal politiek’

VNO-NCW waardeert de inspanningen van het kabinet om extra geld vrij te maken voor noodzakelijke investeringen in de Brainportregio Eindhoven. ‘Brainport is dé technologische en economische motor van Nederland en is ook strategisch van groot belang. Het is daarom goed dat het demissionaire kabinet nu extra investeert in wonen, wegen en het scholen van technisch talent. Het pakket is een goede eerste stap en nu is het zaak dat zo snel mogelijk de spade in de grond gaat en we overgaan tot uitvoeren’, aldus de ondernemersorganisatie.

‘Nederland heeft met Brainport Eindhoven een unieke positie in de wereld en die moeten we koesteren. Van grote spelers zoals ASML en NXP, tot al die mkb-bedrijven die onderdeel uitmaken van dit innovatie-ecosysteem. Een kwart van alle private investeringen in onderzoek en innovatie komt uit deze regio (3 miljard) – essentieel voor het structureel verdienvermogen van onze economie. De regio is daarmee cruciaal voor de toekomst van Nederland en omdat andere landen niet stilzitten wat betreft investeringen in de halfgeleiderindustrie moet ook ons land extra zeilen bijzetten.’

Wonen en wegen

Het kabinet trekt extra geld uit voor nieuwe woningen, wegen en het opleiden van technisch talent. ‘Dat extra geld is hard nodig. De komende jaren moeten in de regio 20.000 extra wonen worden gebouwd, boven op de 45.000 die al eerder waren afgesproken. Ook zijn extra middelen nodig voor het verbeteren van de lokale infrastructuur – bijvoorbeeld rond het stationsgebied en de ringweg in Eindhoven.

Landelijke aanpak technisch toptalent

De halfgeleiderindustrie verwacht in 2030 twee keer zo veel mensen nodig te hebben ten opzichte van het huidige medewerkers aantal van 42.500. Om dit te realiseren is het ontzettend belangrijk dat we aantrekkelijk blijven voor technisch toptalent én de techneuten van de toekomst zelf opleiden. Daarom is het goed dat het kabinet geld vrijmaakt voor extra investeringen in techniekonderwijs en daarbij inzet op een landelijke aanpak voor het opleiden van semicontalent – van mbo, hbo tot universiteit.

Inzet Nationaal Groeifonds

Het kabinet kiest ervoor om geld uit het Nationale Groeifonds in te zetten voor extra investeringen in de Brainportregio. ‘Het plan past in de doelstellingen van het groeifonds voor projecten die het structureel verdienvermogen van ons land versterken. We moeten er echter geen gewoonte van maken het fonds op deze manier in te zetten en het is belangrijk dat de circa 6 miljard die nog beschikbaar is in het fonds blijft zitten.’

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement