Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Investeer in mensen met autisme | Jean-Paul Kuijpers – Betacompany

Bij Betacompany krijgen mensen met autisme de kans om te groeien naar hun droombaan in de IT. Mede-oprichter Jean-Paul Kuijpers ziet een groot onbenut arbeidspotentieel bij deze doelgroep. “Dit is een commercieel verhaal. Je bent knettergek als je duur talent uit het buitenland haalt, terwijl om de hoek geweldige krachten te vinden zijn. Als je tenminste het lef hebt om niet te oordelen over wat mensen niet kunnen.”

Tekst: Pieter van der Meulen

Het enorme tekort aan opgeleide vakmensen is door de hele IT-sector in toenemende mate voelbaar. Toen Jean-Paul Kuijpers in 2018 programmeurs zocht voor internetbureau RB-Media richtte hij zijn blik in eerste instantie op het buitenland. “Via de universiteit van Kopenhagen haalden we twee jongens naar Nederland, eentje uit Roemenië, de ander uit Letland,” vertelt Kuijpers. “Prima krachten, goed opgeleid voor het werk, met als enige kanttekening dat zij geen Nederlands spraken. Onze processen, overleggen en evaluaties moesten voortaan in het Engels. Het bleek dat onze Nederlandse collega’s dit toch lastig vonden. Evaluaties werden minder en we kwamen tot de conclusie dat dit niet de oplossing voor ons probleem was.”

Schot in de roos

“Gelijktijdig waren wij ook in gesprek met Spectrum Multimedia & IT, een sociale onderneming die een veilige en gestructureerde omgeving biedt aan mensen met autisme om te ontwikkelen op het gebied van Multimedia en IT,” vervolgt Kuijpers.

“De oprichter van Spectrum Multimedia & IT, Bart Kamp, vertelde me over iemand die op dat moment in de bijstand zat, zich op het autistisch spectrum begaf en waarvan Bart dacht dat hij perfect bij ons zou passen. Het bleek een schot in de roos. Dat kan geen toeval zijn, dachten we. Mensen met autisme passen vaak bij uitstek in de IT-sector. Een obstakel voor hen is echter de reguliere weg naar de arbeidsmarkt, met een sollicitatieproces en bepaalde verwachtingen binnen een team en de werkomgeving. Tussen opleiding en het daadwerkelijke werkveld bestaat een kloof. Om die kloof te dichten hebben de twee bedrijven in 2020 Betacompany opgericht.”

Droombaan

Betacompany biedt talenten een traineeship van twee jaar. In die periode leren de werknemers om te gaan met dagritme, regelmaat en doen zij ervaring op voor een reguliere baan in de IT-sector. Het werk betreft echte opdrachten en de talenten hebben te maken met echte klanten, maar binnen een omgeving waarin zij stap voor stap worden begeleid. Halverwege het tweede jaar krijgen ze sollicitatietraining. De laatste stap is het échte solliciteren op hun eigen droombaan. “Wanneer mensen bij ons binnenkomen hebben ze, vanwege eerdere uitval op werk of school, nauwelijks tot geen nauwelijks zelfvertrouwen. Tijdens het traineeship richten we ons op drie kerngebieden: sociale vaardigheden, arbeidsvaardigheden en technische vaardigheden. In de basis geven we inhoud aan hun weken, waardoor ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Wat vooral opvalt is dat zij in die twee jaar een spectaculaire groei doormaken als mens.”

"Het mooiste voorbeeld is een kandidaat die iets meer dan twee jaar geleden bij ons is begonnen. In twee jaar hem ik hem fysiek een ander mens zien worden. Hij is afgevallen, is zijn haar en zijn kleding beter gaan verzorgen en heeft in die periode een vriendin gekregen. Nu heeft hij een reguliere baan en is hij helemaal op z’n plek. Een jongen met een enorm potentieel, die zat te verpieteren. Door hem op zijn talenten in te zetten in een omgeving waar hij in zijn waarde wordt gelaten, komt dat potentieel er eindelijk uit.”

Ongemakkelijk

“Een sollicitatiegesprek met iemand met autisme kan anders gaan dan je van tevoren verwacht. Ik herinner me goed dat ik aan iemand vroeg wat hij in z’n vrije tijd deed. Vervolgens staarde de sollicitant me anderhalve minuut strak aan, zonder iets te zeggen. Uiteindelijk vertelde hij uitgebreid over zijn hobby’s en vrijetijdbesteding. Later in het gesprek vroeg ik waarom hij nou zo lang stil bleef. Hij vertelde me dat hij eerst in zijn hoofd de afgelopen weekenden doornam, zodat hij goed en weloverwogen antwoord kon geven Eigenlijk hartstikke goed natuurlijk dat hij nadacht over de vraag. Maar als je niet weet waar bepaald gedrag vandaan komt, kan dat behoorlijk ongemakkelijke situaties opleveren. Autisme kom in veel verschillende vormen. Sommigen mensen met autisme hebben een sterke hang naar structuur, anderen zien het niet zitten om te lunchen in groepsverband en doen dat liever zelf achter hun bureau. Alle werknemers hebben bepaalde eigenschappen, bij mensen met autisme komen die alleen in wat zichtbaardere vorm tot uiting. Als je daar een punt van maakt en zegt dat deze mensen dan niet in het team of bij het bedrijf passen, beschadig je mensen. Op die manier komen zij in de bijstand, worden ze ingezet om papier te prikken of doen ze ander werk waar ze eigenlijk totaal niet geschikt voor zijn en ongelukkig van worden. Terwijl juist deze groep ontzettend veel in hun mars heeft, ook voor de IT-sector.

Duurzame arbeidskrachten

“Het is het bekende beeld van een vis die een boom aan het beklimmen is. Dat kan hij niet, maar daar moet je hem ook niet op beoordelen. We hebben mensen, ook in het ambtelijk apparaat, nodig die hokjes vergeten. Mensen die niet kijken of iemand simpelweg aan het werk is, maar of het werk ook bij ze past. Ik ben ervan overtuigd dat wij een schaalbaar model hebben met Betacompany. Hoeveel mensen met autisme zonder werk zitten of een baan doen waar zij niet op hun plaats zijn durf ik niet te zeggen. Maar ik acht het waarschijnlijk dat het een grote groep is. En de IT-sector heeft deze mensen keihard nodig. Durf de helft van je functieomschrijving uit het raam te gooien en te kijken wat je bedrijf echt kan gebruiken. Wij hebben louter succesverhalen van mensen die nu goede en duurzame arbeidskrachten voor de IT zijn en bovendien helemaal hun draai hebben gevonden bij de baan die bij hen past.”

Lees hier meer over Betacompany

Maand van de 1000 voorbeelden

Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden worden werkgevers, die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking, in het zonnetje gezet en anderen geïnspireerd om hun goede voorbeeld te volgen. Dit is het vijfde jaar op rij dat een Maand van de 1000 Voorbeelden wordt georganiseerd.

Meer informatie

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement