Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Innovatie aanjagen: het belang van stalverbetering

Stalverbetering in Nederland kan en moet sneller. Het advies: zorg dat de emissiedoelen helder zijn, wet- en regelgeving gestroomlijnd zijn en nieuwe initiatieven worden gestimuleerd. Dat zijn de voornaamste conclusies van de landelijke taskforce Versnelling Innovatieproces Stalsystemen, onder leiding van Ruud Tijssens en met actieve inbreng vanuit onze regio van Theo Bruinsma (voorzitter VNO-NCW Brabant Noordoost) en Cor van de Ven (Vencomatic).

Het succes van de veehouderij is belangrijk voor Nederland. Vooral (Oost)Brabant staat met haar sterke veehouderij vaak in de schijnwerpers. Het draagt in grote mate bij aan onze welvaart, garandeert dat we genoeg te eten hebben en biedt veel mensen werkgelegenheid. Bovendien is de veehouderij als schakel in de keten onlosmakelijk verbonden met veel andere sectoren. Toch willen sommige politici minder veehouderij in Nederland. Uit het advies van de taskforce blijkt echter dat dit niet nodig is, omdat we bestaande bezwaren weg kunnen nemen met innovatie.

Een voorwaarde daarbij is wel dat de wet- en regelgeving rondom stalinnovatie worden gestroomlijnd. Nu duurt het vaak nog jaren voordat een nieuwe oplossing is goedgekeurd. Ook durven veehouders niet altijd te investeren in nieuwe stallen, omdat het soms onduidelijk is welke eisen er over een paar jaar gelden. “We moeten niet alleen verbieden en beperken, maar veehouders ook uitzicht bieden op een gezonde toekomst.” stelt Theo Bruinsma. Daarom is het volgens de taskforce nodig om te toetsen op doel in plaats van middel, waarbij sensor- en datatechniek nieuwe kansen bieden.

Cor van de Ven is met zijn bedrijf Vencomatic zelf een koploper op het gebied van stalinnovatie. Ook hij stelde zijn expertise beschikbaar voor het rapport. “Er moet een beter verdienmodel komen voor veehouders die echt vooruitlopen op de wetgeving.” stelt Van de Ven, die het belangrijk vindt dat koplopers zichtbaar worden beloond. Hij wijst er bovendien op dat stalinnovatie een doorslaggevende rol speelt bij het doorbreken van de stikstofimpasse waar Nederland zich nog steeds in bevindt.

Dat laatste is een belangrijk punt. We zien nog te vaak dat bedrijven niet kunnen starten, groeien of innoveren vanwege deze stikstofimpasse. Zelfs projecten in de infra- en wegenbouw kunnen lang niet altijd doorgaan. Door nu samen te werken aan innovatie, helpt VNO-NCW Brabant Zeeland niet alleen de veehouders, maar het bedrijfsleven als geheel.

Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Jan van Mourik, manager belangenbehartiging
mourik@vnoncwbrabantzeeland.nl, 06-25051509.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement