Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Het toepassen van algemene voorwaarden én branchevoorwaarden: waar moet u op letten? | ABAB Legal

De algemene voorwaarden: ze geven richting voor het geval iets verkeerd gaat en de wjze waarop problemen opgelost kunnen worden. Naast deze voorwaarden kunt u ook branchevoorwaarden hanteren. Waar moet u op letten als u beiden hanteert?

Tekst: Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, ABAB Legal

Uitspraak: welke voorwaarden zijn van toepassing?

De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat de algemene voorwaarden van beide sets gelden. Dit betekent dat beide sets voorwaarden naast elkaar van toepassing zijn. Hier hoeven geen problemen uit voort te komen, tenzij de algemene voorwaarden bepalingen kennen die onderling tegenstrijdig zijn. In dergelijke gevallen wordt bepaald welke voorwaarde voorgaat. Bij de beoordeling hiervan kijkt de rechter naar de verklaringen en gedragingen van de partijen, maar ook naar de wijze waarop de voorwaarden in de overeenkomst zijn vermeld. Er kan bijvoorbeeld gewezen worden op de branchevoorwaarden die niet waren voorgedrukt, terwijl de verwijzing naar de algemene voorwaarden van de leverancier wel was voorgedrukt. Aan de handmatige verwijzing wordt dan vaak een zwaardere betekenis toegekend.

Problemen voorkomen

Om dergelijke problemen te voorkomen, kunt u eenvoudig een zin in de overeenkomst opnemen waarin staat vermeld dat (bijvoorbeeld) de branchevoorwaarden voorrang hebben op de algemene voorwaarden. Dit verdient vaak de voorkeur boven het kiezen voor de ene of de andere set voorwaarden.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement