Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Graaiflatie? Of is er meer aan de hand?

De afgelopen weken stonden onze kranten bol van berichten over de vermeende graaiflatie door het bedrijfsleven. Ook op onze eigen Lenteprikkel sprak DNB-president Klaas Knot over bedrijfswinsten die meer zijn gestegen dan de prijzen. Daarmee zouden ondernemers ‘profiteren’ van de hoge inflatie. Voorstanders en tegenstanders verkondigden hun mening om het hardst. Dat roept de vraag op hoe het nu echt zit.

VNO-NCW bracht daarom in kaart hoe inflatie, lonen en winsten zich de afgelopen tijd ontwikkelden. De resultaten werden verzameld in een position paper die diende als input voor Tweede Kamerleden tijdens een Rondetafelgesprek Winsten en lonen op 24 mei jl. Deze position paper is beschikbaar voor iedereen die nu eigenlijk wil weten hoe het echt zit!

Duiding ontwikkelingen

Volgens de ondernemersorganisaties staan we -zeker met de krimpende economie- nu op een kruispunt waarbij we met elkaar moeten bewaken dat we niet onbedoeld de inflatie blijven aanjagen. Zeker nu zich ook andere donkere wolken samenpakken boven de economie met stijgende rentes, teruglopende export en stokkende consumptie. ‘Dit vraagt iets van zowel werkgevers, als werknemers, om de balans te bewaren in cao-onderhandelingen én in de prijzen.’

Het gevaar is reëel dat steeds hogere looneisen zich ook weer vertalen in hogere prijzen, omdat ondernemers ook voor grote investeringen staan en ze hogere kosten moeten doorberekenen om gezond te blijven nu én later. Terwijl de economie het eerste kwartaal met 0,7 procent kromp, lagen de loonafspraken opnieuw boven de inflatie.

Krimp van economie

De ondernemingsorganisaties wijzen er verder op dat winsten bij de verschillende groepen ondernemingen sterk uiteen loopt. Uit de nieuwste conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat ondernemers overwegend negatief zijn over de ontwikkeling van de winstgevendheid. In Brabant en Zeeland spelen bovendien meer meer problemen zoals netcongestie en een bouwstop vanwege het huidige stikstofbeleid.. Onlangs verscheen het bericht dat er 1000 banen verdwijnen in de Brabantse industrie, maar het personeelstekort blijft.

Lees hier het hele artikel en het position paper van VNO-NCW en MKB-Nederland.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement