Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Slimme oplossingen voor netcongestie

22 mei 2024 | 14.45 - 17.15 | Rath Verlegh Stadion | Breda

Netcongestie: een begrip waar we een aantal jaar geleden nog nooit van gehoord hadden, maar wat nu veelvuldig de revue passeert. Onze regio groeit hard en bedrijven zetten grote stappen op het gebied van duurzaamheid. Het elektriciteitsnet heeft moeite om te voldoen aan de toenemende vraag naar elektriciteit en het groeiende aanbod van duurzaam opgewekte stroom. En dat geeft spanning!

We zijn op een andere wijze gebruik gaan maken van het elektriciteitsnet en in de toekomst zal het totale verbruik fors toenemen vanwege de beoogde elektrificatie van de industrie. Voorzie jij deze gevolgen voor jouw bedrijf of bedrijventerrein? En wil je verder groeien en verduurzamen in tijden van netcongestie? Op woensdag 22 mei praten we je bij over de uitdagingen en perspectieven in netcongestie.

Praktische informatie

Datum: 22 mei 2024
Tijdstip: 14.30 (14.15 u inloop) – 17.00 u (gevolgd door netwerkborrel en evt. bezoek aan bedrijvenplein)
Locatie: Rath Verlegh Stadion, Breda

Klik hier voor de routebeschrijving
Klik hier voor informatie over parkeren

Denken in oplossingen: de brandstof voor innovatie en groei

Tijdens deze interactieve middag brengen we ondernemers met een stroomtekort (nu of in de toekomst), parkmanagers, overheid en energie-experts samen om de impact van netcongestie te bespreken en te komen tot innovatieve oplossingen om jouw bedrijf veerkrachtiger en duurzamer te maken.

Waarom deelnemen?

  • Je krijgt inzicht in de huidige uitdagingen van netcongestie en de gevolgen voor jouw bedrijf of bedrijventerrein
  • Je hoort van ervaren professionals, experts en ondernemers de belangrijkste do’s en dont’s
  • Je ontvangt praktische handvatten door te leren van succesvolle best practices
  • Je vergroot je kennis en netwerk door ervaringen en ideeën te delen in de break-out sessies en op het bedrijvenplein

Programma 

14.15 u Inloop op het bedrijvenplein
14.30 u Welkomstwoord door dagvoorzitter
14.40 u Uitdagingen en perspectieven in Netcongestie
Spreker: Gerben Hieminga, sectoreconoom Energietransitie bij ING
15.20 u Do’s en dont’s bij een collectieve aanpak bij Netcongestie
Spreker: Rob Bogman, VNO-NCW Co-creatie

15.45 u Korte pauze

16.00 u Break-out sessies of bezoek bedrijvenplein (inschrijven bij aanmelding)
16.00 u Break-out sessies ronde 1*
16.35 u Break-out sessies ronde 2*
17.05 u Afsluiting met borrel

*Per ronde kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan één van de break-out sessies of een bezoek aan het bedrijvenplein.

Break-out sessies

Iedere ronde heeft verschillende break-out sessies op specifieke thema’s. Kies verschillende break-out sessies om aan deel te nemen of breng een bezoek aan het bedrijvenplein. Tijdens de aanmeldprocedure kun je kiezen uit deelname aan verschillende break-out sessies of een bezoek aan het bedrijvenplein waar je kunt sparren met diverse organisaties over oplossingen bij netcongestie. De volgende bedrijven hebben reeds bevestigd: Kuijpers, Stantec, Aggreko, Enexis, Hyteps, FD Architecten en Easy Duurzaam.

Break-out sessies ronde 1

De nieuwe realiteit: Omgaan met netcongestie | Enexis Netbeheer
Bedrijven hebben in toenemende mate te maken met netcongestie. Ondanks alle investeringen in het elektriciteitsnet, kunnen de netbeheerders de ontwikkelingen op het elektriciteitsnet de komende jaren niet bijbenen. Wat is netcongestie? En welke oplossingsrichtingen zijn en komen beschikbaar om met deze situatie zo goed mogelijk om te gaan?

Verduurzamingsstrategie: hoe maken we elektrificatie van uw installaties mogelijk? | Kuijpers
Een nieuw probleem vraagt een innovatieve aanpak. Kuijpers is een technisch verduurzamer met jarenlange ervaring in alle facetten van de techniek. Die ervaring zetten wij nu in om integrale oplossingen te maken voor problemen met netcongestie en verduurzaming. In deze break-out sessie neemt Kuijpers je mee in de mogelijkheden voor verduurzaming binnen de beperkingen van netcongestie aan de hand van enkele voorbeelden. De aanpak en visie van Kuijpers is gericht op zowel de individuele klant als bedrijven die naar de voordelen van collectieve oplossingen zoeken.

Concrete oplossingen voor een complexe energiemarkt | COMCAM
De energiemarkt is een complex speelveld geworden met veel onzekerheden en uitdagingen. De grootste is netcongestie. COMCAM, marktleider in Energy Portfolio Management en kennispartner, pakt dit vraagstuk strategisch aan. Samen met de netbeheerders, leveranciers en andere partners. Zo kan COMCAM concrete oplossingen bieden voor bedrijven.

Break-out sessies ronde 2

Op een praktische manier duurzaam verwarmen & koelen en óók bijdragen aan de energietransitie! | Van der Avoird Trayplant
Bij van der Avoird Trayplant maken ze gebruik van verschillende innovatieve systemen, waaronder WKO-installaties, zonnepanelen en slimme regeltechniek om het bedrijf van warmte én koude te voorzien op een duurzame manier. Door deze systemen slim en logisch in te zetten, zijn ze bij Trayplant niet alleen energieleverancier voor hun eigen verbruik, maar kunnen ze ook bijdragen aan de energietransitie in Nederland. Daar zijn ze trots op en delen ze graag met jou zodat jij er ook je voordeel mee kunt doen!

Aggreko
Toelichting volgt

Een Collectieve oplossing voor een individueel probleem | Stantec
Netcongestie is op dit moment één van de grootste barrières voor de verduurzamingsopgave van bedrijven. Elektrificering van het wagenpark of bedrijfsproces, (uitbreiding van) wind- of zonne-energie, uitbreiding van de netaansluiting wordt als gevolg van transportschaarste op het electriciteitsnet nagenoeg onmogelijk. Dé slimme oplossing voor netcongestie is er niet. Nodig zijn collectieve oplossingen voor individuele problemen. De benadering van Stantec voor deze collectieve oplossingen is meervoudig. Met beproefde stappen op het gebied van techniek, ruimtelijke inpassing, samenwerkingsgovernance en financieel inzicht hebben we meer dan 30% optimalisatie weten te bereiken. Deze aanpak is de opmaat voor collectieve oplossingen van meer opgaven op bedrijventerreinen, zoals mobiliteitsvraagstukken, klimaatadaptatie, rendabele opwek en uitwisseling van elektriciteit, inrichting van groen en water, hergebruik van (secundaire) grondstoffen en materialen.

Vragen of meer informatie? 

Neem dan contact op met Lianne de Jong via academy@vnoncwbrabantzeeland.nl

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement