Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Kathedralenbouwers

24 april 2023 | 15.30 - 18.30 uur | 's-Hertogenbosch

De huidige samenleving kent grote maatschappelijke vraagstukken. Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën; de mensheid staat voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Vraagstukken die niet met een paar snelle lijnen op te lossen zijn, door een kabinet binnen regeerperiodes van enkele jaren.

Het zijn vraagstukken voor ons allemaal, waar we samen de verbinding moeten zoeken om langjarig aan duurzame oplossingen te bouwen. We hebben in Brabant meermalen laten zien dat we hiertoe in staat zijn. Met onze mentaliteit van samen schouders eronder. Met het gedeelde besef dat we samen echte doorbraken moeten en kunnen forceren voor een nieuwe toekomst. Waar we zelf maar ook onze naasten profijt van hebben. En dat alleen kan wanneer we op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen. Stoppen met pleisters plakken.

In de middeleeuwen verrezen prachtige kathedralen in de steden. Bouwwerken die velen inspireerden. Waarvan de exacte bouwtekening misschien ontbrak en zeker meerdere malen werd bijgesteld door opeenvolgende bouwmeesters. Maar met een gedeelde visie en droom, waarvan velen geloofden in de realisatie terwijl ze het eindpunt nooit levend zouden meemaken.

Verbonden door een gezamenlijke missie.

Samen willen we op zoek naar nieuwe perspectieven voor de samenleving en daar ook vorm aan geven. De middeleeuwse kathedralenbouwers vormen onze inspiratiebron. We willen nieuwe kathedralen bouwen. Maatschappelijke kathedralen voor het samenleven van morgen. Niet met mortel en cement, maar met de kennis van elkaar en met toepassing van nieuwe innovaties.

In 2021 sprak Roman Krznaric ook hierover in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Deze Engelse filosoof schreef het boek ‘The Good Ancestor: How to Think Long Term in a Short Term World’. Een van zijn belangrijke voorstellen is om onszelf te oefenen in ‘kathedraaldenken’. In deze gedachte willen we een jaarlijkse bijeenkomst organiseren.

Technologisch vernieuwend, economisch verantwoord, cultureel verbindend. Verenigd voor morgen.

En wat is een mooiere symbolische plek om daarvoor samen te komen dan in diezelfde Bossche Sint-Jan, die dit jaar haar 800-jarige bestaan viert. Kathedraal in de provincie van de verbinding. Startend op 24 april 2023, organiseren we jaarlijks een lezing en ontmoeting. Een ontmoeting waar we samenkomen om elkaar te inspireren en nieuwe kathedralen te gaan bouwen.

De eerste Kathedralenbouwers bijeenkomst vindt plaats op 24 april. Inloop vanaf 15.30 uur.

Bas van Bavel, hoogleraar Transities van Economie en Samenleving aan de Universiteit Utrecht en auteur van het inspirerende boek ‘De onzichtbare hand – hoe markteconomieën opkomen en neergaan’ belicht de huidige maatschappelijke en economische vraagstukken vanuit een historisch perspectief.

Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en universiteitshoogleraar Brede Welvaart aan Tilburg University geeft zijn visie op de huidige samenleving en de vraagstukken waar we in Nederland op sociaal, economisch en cultureel terrein voor staan.

Wim van de Donk, rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University zal dit nieuwe initiatief introduceren en de moderatie verzorgen.

Het programma wordt muzikaal omlijst door Cappella Pratensis.

Na afloop van de bijeenkomst in de Sint-Jan is er een ontvangst met een aangeklede borrel in het stadhuis van ’s-Hertogenbosch.

De kathedralenbouwers is een Brabants initiatief van Tilburg University, Technische Universiteit Eindhoven en VNO-NCW Brabant Zeeland. De initiatiefnemers nodigen andere partijen nadrukkelijk uit om aan te sluiten.

Voor meer informatie of deelname: info@kathedralenbouwers.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement