Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Dichte deuren

Weet je wat bezopen is. Echt bezopen? Dat je een bedrijf hebt dat enorme milieuwinst behaalt. Dat je dit bedrijf voor de helft runt met mensen die anders thuis zouden zitten. Dat je dit idee wilt uitrollen naar andere steden, zodat nog veel meer mensen ervan profiteren. En dat je hiervoor géén funding krijgt. Niks, noppes. Dichte deuren. In deze tijd. Bezopen. Maar wij gaan door!

Blog – Eric Danse – Operationeel directeur SNEW Boxtel

Ik zal je uitleggen waar ik het over heb. SNEW in Boxtel is opgericht door Martijn van Engelen en bestaat sinds 2013. Wij refurbishen gebruikte telecom- en IT-apparatuur en zetten het ‘as new’ (vandaar de naam) weer in de markt. Dit is eigenlijk een nieuwe business. Normaal gesproken wordt elektronica gerecycled, maar daarmee wordt het apparaat vernietigd. Wij geven het juist een tweede of zelfs derde leven, in westerse of in ontwikkelingslanden. Van alle aangeleverde apparaten lukt het ons om 65% te refurbishen. 10% gebruiken we voor spare parts. 25% wordt alsnog gerecycled.

Groot rendement

Het refurbishen levert een enorme milieuwinst op. In 2018 hebben wij met ons productievolume 2800 ton CO2 bespaard. Dit is vergelijkbaar met 2500 retourvluchten Amsterdam – New York. Dus het gaat ergens over. Daarnaast leveren wij de samenleving groot sociaal rendement op. Maar liefst de helft van onze 30 medewerkers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zij hebben in ons bedrijf als het ware een tweede leven gekregen en hebben geen uitkering meer nodig. Hiervoor zijn wij PSO 30+ gecertificeerd.

Uitbreiding

Nu zou je zeggen dat iedereen hier blij mee is. Nou, dat valt tegen. Wij willen namelijk uitbreiden naar de grote steden. Dit kost ongeveer 1,5 miljoen euro per vestiging. In zo’n stad hebben wij waarschijnlijk plek voor 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als wij deze 25 mensen bijvoorbeeld 10 jaar uit hun uitkering van 15.000 euro per jaar halen, dan besparen wij de staat zo’n 3,8 miljoen euro. Zet dit af tegen de investering van 1,5 miljoen per vestiging, dan kom je uit op een terugverdientijd van 5 jaar of iets langer, als je wat vet op de botten wilt hebben. Tel daarbij op dat de maatschappelijke winsten per direct optreden: direct mensen uit een uitkering, direct CO2-winst bij elk refurbished product dat we verkopen. En besef dat dit een werkend concept is dat zich in Boxtel al bewezen heeft. Goed verhaal, toch?

Tussen wal en schip

Ehm, niet goed genoeg blijkbaar. We hebben alles gedaan om funding te krijgen, maar overal nul op het rekest. Banken vinden de terugverdientijd te lang. Gemeenten vinden het model te nieuw. Provincies maken geen subsidie vrij of zien geen Europese wetgeving, waarbij ze kunnen aanhaken. En voor InvestNL zijn we met onze jaaromzet van 1,5 miljoen euro weer te klein. Kun je het geloven? In Nederland hebben we de mond vol van participatie, inclusiviteit, milieu, CO2, stikstof, circulaire economie enzovoort. Wij kunnen hier met SNEW een bescheiden, maar wezenlijke oplossing voor bieden. Maar we vallen met onze plannen steeds tussen wal en schip. Hoe krom kan het zijn?

Daden

Natuurlijk is ons verhaal niet uniek. Er zijn genoeg ondernemers die tegen de dichte deuren van de bureaucratie lopen. Maar het is wel bezopen dat het zo gaat. Gelukkig gaat er voor elke dichte deur vaak een andere deur open. Zo zijn wij met nieuwe partijen in gesprek om onze plannen verder te onderzoeken. Ook boeken wij zakelijke successen. Zoals een mondiaal contract met TUI om aangekochte cruiseschepen van refurbished apparatuur te voorzien. Daarnaast zijn er steeds meer maatschappelijk bewuste bedrijven, die hun afgeschreven apparatuur willen laten refurbishen om het zelf opnieuw te gebruiken of om het bijvoorbeeld aan kansarme gezinnen te schenken. Dus wij blijven optimistisch en blijven proberen om elke deur te openen. Maar één ding wil ik overheden en banken graag meegeven. Als jullie in woorden zóveel waarde hechten aan maatschappelijke doelen en duurzaamheid, doe dat dan ook eens in daden.

Eric Danse,
Operationeel directeur SNEW Boxtel

ONDERNEMERSVERHALEN

In Ondernemersverhalen laten we zien dat Brabant en Zeeland bulken van innovatieve en inspirerende ondernemers die op eigen wijze hun omgeving versterken. Ben je lid van onze vereniging en heb jij een onderwerp waarop je impact maakt of wil maken? Laat het ons weten! Misschien staat jouw ondernemersverhaal dan binnenkort op onze website. Neem contact op met Jacqueline Buster, communicatiemedewerker, e. buster@vnoncwbrabantzeeland.nl.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement