Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Cameratoezicht op de werkvloer: wanneer wel en wanneer niet toegestaan | ABAB Legal

Cameratoezicht op de werkvloer, er zijn werkgevers die zich er aan wagen, maar toch geregeld teruggefloten worden door de rechter of de Autoriteit Persoonsgegevens. Als u zich aan de strenge voorwaarden houdt, is cameratoezicht toegestaan. Wat zijn de voorwaarden?

Tekst: Karin Trommelen, Jurist ondernemingsrecht bij ABAB Legal

 

De belangrijkste voorwaarde

Een van de belangrijkste voorwaarden die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt, is dat u als werkgever een gerechtvaardigd belang moet hebben. Hierbij kunt u denken aan het voorkomen van diefstal of bescherming van uw werknemer. Geen rechtvaardig belang is het kunnen beoordelen van het functioneren van uw werknemer of de beelden te gebruiken voor trainingsdoeleinden.

Drie punten die u in overweging moet nemen

In de AVG zijn zes grondslagen opgenomen op basis waarvan persoonsgegevens verwerkt mogen worden. Daarnaast moet u een drietal punten in overweging nemen om te beoordelen of er sprake is van een gerechtvaardigd belang.

  1. Is het cameratoezicht noodzakelijk? Bereikt u het doel waarom u cameratoezicht wilt toepassen?
  2. U moet zich daarnaast afvragen of uw belang zwaarder weegt dan het belang van uw werknemer, namelijk de schending van diens privacy.
  3. Kunt u uw doel ook door middel van minder ingrijpende maatregelen of middelen bereiken?

De AVG bepaalt verder dat, mocht het cameratoezicht toelaatbaar zijn, de opgenomen camerabeelden niet langer bewaard mogen blijven dan noodzakelijk. De AP hanteert een richtlijn van maximaal vier weken.

Een verkeerd voorbeeld

Voor cameratoezicht is dus in de eerste plaats een gerechtvaardigd belang vereist. Dat gaat in de praktijk nogal eens fout, zoals bij de MediaMarkt. MediaMarkt zette mystery shoppers in met verborgen camera’s die het personeel filmden. Deze beelden werden vervolgens gebruikt voor trainingsdoeleinden en ook om personeelsleden aan te spreken op hun functioneren. Dit mag dus niet. Camerabeelden gebruiken voor het beoordelen van medewerkers is onverenigbaar met het doel waarop grond van de wet cameratoezicht mogelijk is. Een gerechtvaardigd belang ontbrak in deze situatie.

Wees alert

U moet dus voorzichtig zijn bij het inzetten van cameratoezicht op de werkvloer. Onder strikte voorwaarden is het toegestaan, maar zorg ervoor dat er een gerechtvaardigd belang is en dat het cameratoezicht niet een te grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de medewerkers is.

 


Voor de inhoud en organisatie van onze Academy bijeenkomsten, masterclasses  en communities voor ondernemers en bij de uitvoering van bepaalde dossiers werken we samen met vaste partners. Door deze samenwerking kunnen we gebruikmaken van de kennis, ervaring en faciliteiten van deze bedrijven.

Meer informatie over onze partners >>

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement