Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

100.000 extra banen in 2026? Maak het werkgevers makkelijker

Werkgevers lopen nog te vaak tegen belemmeringen aan bij het aannemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met 30.432 extra banen hebben zij al een flinke stap gezet in het behalen van de banenafspraak: 100.000 extra banen in 2026. Ook Brabantse en Zeeuwse werkgevers doen het goed. Het wordt ze niet echter altijd even makkelijk gemaakt. VNO-NCW Brabant Zeeland heeft tien punten opgesteld voor een betere organisatie van de werkgeversdienstverlening.

Klik hier voor het 10-puntenplan.

De komende tijd presenteert de ondernemingsvereniging dit 10-puntenplan aan het werkbedrijf van iedere arbeidsmarktregio, waarin UWV, gemeenten en de sociale partners samenwerken.

Lars van der Hoorn overhandigt het eerste exemplaar van het 10-puntenplan aan de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu. Lars van der Hoorn, ondernemer, regiobestuurder VNO-NCW Eindhoven en vicevoorzitter van het Werkbedrijf Zuidoost-Brabant: ‘Wij trekken als werkgevers aan de bel. Het gaat economisch goed in onze regio. Werkgevers schreeuwen om personeel, maar slechts mondjesmaat worden mensen met een uitkering aan het werk geholpen. Dit plan is een mooi initiatief wat toepasbaar is in alle arbeidsmarktregio’s in Brabant en Zeeland’, aldus Van der Hoorn. ‘We hebben alle partijen hard nodig in dit initiatief. Dat is de reden dat we dit ook overhandigen aan de gemeente. Samen moeten we verder komen.’ 

Maak kandidaten vindbaar in ‘de kaartenbakken’
De inzet van werkgevers leidt dus helaas niet altijd tot een positief resultaat. Zo is de vindbaarheid van kandidaten een probleem. Een belangrijke aanbeveling in het tienpuntenplan is daarom het ‘opengooien’ van de kaartenbakken. Weet wie er in het systeem van UWV en de gemeenten zitten, wat deze mensen kunnen en deel dat met partijen in de regio. Daarnaast moeten werkgevers zelf kunnen zoeken naar geschikte kandidaten, maar wel met de voorwaarde dat kandidaten vindbaar zijn. Een toegankelijk profiel is hiervoor nodig. Dat is voor veel mensen met een uitkering nog niet het geval. Het helpt ook niet dat de overheid al tijden achter blijft op haar doelstellingen van de banenafspraak. Dat roept een onrechtvaardigheidsgevoel op bij ondernemers. Overheid, als ondernemers het kunnen, waarom jullie dan niet?

Inzet op betere werkgeversdienstverlening 
VNO-NCW Brabant Zeeland is in iedere arbeidsmarkregio gesprekspartner van gemeenten, het UWV en de vakbonden. We gaan ons ook de komende periode inzetten om het aannemen van mensen met een uitkering voor werkgevers gemakkelijker te maken. Minder belemmeringen is niet alleen noodzakelijk voor het behalen van de banenafspraak, maar overheden zijn het ook verplicht aan ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement