Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Jouw bedrijf verkoopklaar: Belangrijkste aandachtspunten

Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met de opvolging of overname van jouw onderneming. Een belangrijke en emotionele beslissing. Vaak wordt gesproken over een termijn van vijf tot zeven jaar om het volledige proces te doorlopen. Helaas gebeurt het in de praktijk vaak dat ondernemers pas richting pensioendatum na gaan denken over de eerste stappen.

Een bedrijf verkopen of overdragen is een complex traject dat vraagt om een goede planning en voorbereiding. Uiteraard is de financiële component belangrijk, maar daarnaast is het juridische en fiscale onderdeel minstens zo belangrijk. Zorg dat je morgen klaar bent voor de toekomst. Zo ben je voorbereid op onverwachte gebeurtenissen of onvoorziene situaties.

Organisatorisch

Stroomlijn jouw organisatie. Besteed hierbij aandacht aan het personeel, de automatisering, de administratieve organisatie en de (on)afhankelijkheid de organisatie, jou als bestuurder en  leveranciers en afnemers. Zo kun je sturen op de bedrijfswaarde en de toekomstige verkoopopbrengst verhogen.

Financieel

Optimaliseer de financiële organisatie. Hierbij is het belangrijk om aandacht te besteden aan de risicobeheersing binnen jouw bedrijf en na te denken over je persoonlijke goodwill. Daarnaast zijn uiteraard de solvabiliteit, de rentabiliteit en de duurzaamheid van deze ratio’s naar de toekomst toe belangrijk. Zorg bijvoorbeeld dat de winstgevendheid van de onderneming zichtbaar geoptimaliseerd is en dat er geen winstlekkage is.

Juridische structuur bij bedrijfsverkoop

Heeft jouw onderneming de juiste structuur voor de overdracht? Deze structuur dient zodanig flexibel te zijn dat je gebruik kunt maken van diverse faciliteiten in de wetgeving die een overname vergemakkelijken. Als dit niet op orde is, kan deze zelfde wetgeving behoorlijk in de weg zitten.

Daarnaast kunt u door de gewenste structuur tijdig op te zetten, de fiscale consequenties van een verkoop zo beperkt mogelijk houden. Hoe eerder dit proces in gang wordt gezet, hoe groter de mogelijkheden. Breng daarnaast de bestaande overeenkomsten, contracten, voorwaarden en vergunningen in kaart. Zo heeft u inzicht en helderheid naar andere betrokken partijen.

Fiscale aandachtspunten

Op welke wijze kan er optimaal overgedragen worden, zowel voor de overdragende als de verkrijgende partij? Hierbij zijn de volgende zaken belangrijk: de fiscale doorschuiffaciliteiten IB/AB binnen vennootschappen en de bedrijfsopvolgingsregelingen. Houdt hierbij rekening met termijnen die kunnen oplopen tot minimaal 36 maanden.

Een bedrijf overdragen of verkopen is een complex traject. Specialisten kunnen jou hierbij ondersteunen en adviseren. Een goede samenwerking tussen een corporate finance adviseur, accountant en fiscalist is onontbeerlijk. Het verkoopklaar zijn van jouw onderneming vereenvoudigt niet alleen het verkoopproces; in veel gevallen profiteert jouw organisatie er direct van.

Met dank aan Mark van den Broek, Senior corporate finance adviseur bij  ABAB Accountants en Adviseurs, voor het schrijven van dit artikel.

Kennispartners VNO-NCW Brabant Zeeland >

Sluit je aan bij het grootste ondernemersnetwerk van Brabant en Zeeland
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement