Lid worden? Klik hier

De schouders onder de anderhalvemetereconomie

Het speelveld van de anderhalvemetereconomie

We komen in de volgende fase van de coronacrisis. De aandacht moet worden verlegd naar het weer op gang krijgen van de economie. In de komende weken presenteert het kabinet hopelijk nu wel de nieuwe maatregelen om zowel de maatschappij als de economie wat lucht te geven. Veel ondernemers konden de eerste periode mede dankzij het eerste pakket maatregelen doorstaan, maar er is nu behoefte aan perspectief. Maatregelen en protocollen bieden daarvoor het speelveld, ondernemers moeten ook creatief zijn en initiatieven ontwikkelen.

Maatregelen en protocollen

Er is veel informatie en maatregelen volgen elkaar snel op. We bieden je relevante en actuele informatie voor jou als ondernemer. Ook helpen wij jou persoonlijk met individuele vragen. Welke noodmaatregelen en protocollen voor veilig werken zijn van kracht?

Kijk hier voor de geldende maatregelen.

Kijk hier voor de geldende protocollen.

Initiatieven voor ondernemers

Brabant Leert: Jouw medewerkers up-to-date uit de crisis

De corona-crisis heeft de economie in zijn greep. Het is duidelijk dat de arbeidsmarkt flink zal veranderen. Om als bedrijf mee te kunnen bewegen met deze veranderingen is het belangrijk om (juist nu) na te denken over scholing en ontwikkeling van medewerkers. Daar is, mede op initiatief van VNO-NCW Brabant Zeeland, een gratis platform voor ontwikkeld: Brabant Leert.

Interessant: SLIM-regeling voor leren en ontwikkelen

Er zijn verschillende maatregelen genomen om werknemers, bedrijven en zzp’ers tegemoet te komen. Daarnaast zijn er verschillende regelingen die al vóór het virus in werking waren getreden. Zoals de SLIM-subsidie. Deze subsidie is bedoeld om leren en ontwikkelen in het mkb te stimuleren. We leggen je graag uit hoe deze regeling interessant kan zijn voor jou als ondernemer in deze tijd.

Lees meer over de SLIM-regeling.

Subsidies voor laaggeletterde werknemers beschikbaar

Werkgevers kunnen subsidie aanvragen bij ‘Tel mee met Taal’, het landelijk actieprogramma om laaggeletterdheid te voorkomen en verminderen. De subsidie is bedoeld voor cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden gericht op laagtaalvaardige werknemers. In totaal is er ruim 4 miljoen euro beschikbaar, tot een maximumvergoeding van 125.000 euro per aanvraag.

De subsidie is ook mogelijk voor zelfstandigen zonder personeel met wie wordt samengewerkt of voor werknemers met tijdelijke plaatsen, proefplaatsen en beschut werk. Het maakt niet uit of de werknemer Nederlands als moedertaal heeft of dat het gaat om een (arbeids)migrant. De subsidie kan gebruikt worden voor een of meerdere opleidingstrajecten of cursussen.

Voordelen op de werkvloer

Investeren in basisvaardigheden op de werkvloer heeft verschillende voordelen. Zo worden er minder fouten gemaakt op de werkvloer en gaan werkstress en ziekteverzuim omlaag. Ook krijgen werknemers doorgaans meer zelfvertrouwen en kunnen ze zelfstandiger werken. Werkgevers die geïnvesteerd hebben in een taalcursus op de werkvloer merken dat medewerkers efficiënter en effectiever communiceren en zich meer betrokken voelen bij de organisatie.

Hier vindt u een aantal voorbeelden van werkgevers die investeerden in taalvaardigheden op de werkvloer. Subsidie aanvragen kan tot en met 31 mei. Meer informatie over de regeling staat op de website van Tel mee met Taal.

Inspiratie opdoen? Doe mee aan een van onze online sessies

Komende tijd organiseren we diverse online bijeenkomsten in alle regio’s. O.b.v. actualiteit worden de meest prangende ondernemersvragen behandeld in samenwerking met de kennispartners en experts. Over de overheidsmaatregelen, oplossingen en de toekomst van de anderhalvemetereconomie.

Klik hier voor de agenda

 

Corona-info voor inclusieve ondernemers

Werkgevers zoeken manieren om hun mensen gezond en aan het werk en hun bedrijf draaiende te houden. Om inclusieve werkgevers, met een of meerdere werknemers uit de doelgroep banenafspraak, te ondersteunen is er een toolbox ontwikkeld. Hierin is informatie over relevante wet- en regelgeving te vinden, maar ook informatie over omgang en begeleiding op de werkvloer en daarbuiten. Klik hier voor de toolbox.

Ton Gimbrère gaat wekelijks in gesprek met bijzondere ondernemers in Brabant en schrijft daarover een blog. De verfrissende ideeën en inspirerende voorbeelden zijn in deze crisistijd ‘Krachtvoer’ voor andere ondernemers.

Lees meer

Meldpunt voor knelpunten én oplossingen

Geef aan waar jij tegen aanloopt

De noodmaatregelen om ondernemers door de coronacrisis te helpen zijn snel tot stand gekomen. Dat geldt ook voor de protocollen die ervoor moeten zorgen dat Nederland langzaam weer aan het werk kan. Hoewel we blij zijn met het snelle ingrijpen, weten we ook dat de afspraken gaan over de grote lijnen, en dat ondernemers problemen ervaren in de uitvoering. Vertel ons waar je tegen aanloopt! Wij gaan voor jou, regionaal en landelijk, in gesprek met de verantwoordelijke instanties. Hoe meer input wij krijgen, hoe beter wij jouw belangen kunnen aankaarten.

Vragen?

Wij staan onze leden graag persoonlijk te woord. Heb je vragen over de maatregelen of adviezen? Of wil je graag meer informatie over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Laat je gegevens hier achter of neem  contact op met:

Anne Deelen
deelen@vnoncwbrabantzeeland.nl
06-24359180

 

 

 

Nick van Tiggelen
tiggelen@vnoncwbrabantzeeland.nl 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement