Kennisdeling en ontmoeting
Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Westkade 104
Postbus 97
4550 AB SAS VAN GENT
T 0115 451456

Geslaagd symposium duurzaam ondernemen met uitreiking Groene Pluim

Over het waarom waren de organisatoren van het symposium ‘Duurzaam ondernemen in het volgende decennium’ wel eens. ‘Je vecht voor je kinderen en kleinkinderen.’ Voordat de ruim honderd deelnemers in twee sessies met elkaar de vraag ‘Hoe dan?’ probeerden te beantwoorden werden ze getrakteerd op twee uiteenlopende inleidingen.

Verborgen impact van ons doen en laten
Babette Porcelijn ging in op de verborgen impact van ons doen en laten. Er wordt bijvoorbeeld veel gesproken over microplastics in ons milieu. De badkamer – gebruik van zeep, shampoo en tandpasta – zou daar een van de grootste veroorzakers van zijn, maar als je wat verder in de materie duikt dan blijkt dat slijtage van autobanden voor 1700 keer zoveel microplastics zorgt.

Of de milieu-impact van onze boodschappen. Zit die in de producten zelf of in de verpakking? De meeste aanwezigen dachten dat verpakkingen de grote boosdoener waren, maar dat bleek niet het geval. ‘Als milieubewuste consument haten we de verpakking, maar dat is niet het punt. De meeste impact zit toch echt in de producten zelf’, aldus Babette Porcelijn.

Wat ze de aanwezigen met haar inleiding meegaf: ‘De consument is the key: wij zitten zelf aan de knoppen. Je kunt je beter focussen op de grote dingen en die met driekwart reduceren. Dat heeft veel meer effect dan veel ‘kleine dingen’ helemaal niet meer doen.’

Niet kissebissen: kom in beweging en doe iets!
Het verhaal van de tweede inleider was een goede aanvulling op het pleidooi van Porcelijn. Ruud Koornstra vond dat we niet moeten kissebissen over wat het beste is of wat beter kan. ‘Kom in beweging en doe iets’ is zijn devies. ‘Heb het lef om te dromen: groot, groter, grootst. En reken op een wonder. Want wat is een wonder? Een man op de maan, vlak voordat Neil Armstrong zijn ‘small step for man’ zet. Of het eerste vliegtuig vlak voordat het loskomt van de aarde.’

Koornstra deelde zijn grote droom: dat de aarde in 2030 een paradijs is voor 10 miljard mensen. Onmogelijk? Kijk dan eens naar wat er in ruim 10 jaar allemaal mogelijk is. Dus waarom pas energieneutraal in 2050? Durf te dromen en kom in beweging. Want met beide benen op de grond komen we geen stap verder.

Groene Pluim voor Remmer Bouwgroep
Tot slot van de bijeenkomst ontving Remmers Bouwgroep de Groene Pluim als tweede bedrijf in Midden-Brabant en als elfde bedrijf in Nederland. Het bouwbedrijf kreeg de onderscheiding uit handen van de Tilburgse wethouder Berend de Vries. Remmers  Bouwgroep loopt voorop op het gebied van circulair en duurzaam bouwen en levert een positieve bijdrage aan de energietransitie. Daarmee behoort het bedrijf tot de absolute koplopers van duurzame Nederlandse ondernemingen.

Pieter Remmers, commercieel directeur, was aangenaam verrast: ‘Ik ben vooral trots op onze mensen waarmee we dit samen gepresteerd hebben. Wij zijn de vierde generatie binnen ons familiebedrijf. Ook dat is duurzaamheid.’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement