Contact

Contactpagina

Bezoekadres
Reitseplein 1
Postbus 90154
5000 LG TILBURG
T 013 205 00 00

Voor ondernemers uit Zeeland:
Oostelijk Bolwerk 9
4531 GP Terneuzen
T 0115 451456

Terugkijken: Eric van Schagen bij KRAAK, Omroep Brabant: “We trekken echt aan de bel!”

“Het is echt betrokkenheid. Hoe we dit land ook op termijn op de kaart zetten. En dat geldt niet allen voor ASML, maar ook voor bedrijven als Philips en DAF, maar ook de middelgrote bedrijven en de startups.” Met die woorden eindigde voorzitter Eric van Schagen zondag een interview bij KRAAK op Omroep Brabant. “De oproep van Peter Wennink  gaat om meer dan ASML in Nederland. ASML redt zich wel, of dat nou in Nederland of in een ander land is. Het gaat echt om het hele regionale bedrijfsleven.”

Bekijk hieronder het interview terug vanaf 4m25s.

Van Schagen: “We trekken echt aan de bel. Bij prachtige (hightech) bedrijven wordt nagedacht of ze hier wel moeten doorgaan. Dat gaat om het arbeidsklimaat, dat ze door netcongestie niet aan hun energie kunnen komen, dat gaat om regelgeving waardoor je geen uitbreidingsvergunning voor nieuwe, duurzamere fabrieken krijgt en dat je niet kunt faciliteren dat je mensen hier niet kunnen wonen, naar school kunnen en zorg krijgen.”

“Het is dus een hele serie aan zaken die er met elkaar voor zorgen dat ons vestigingsklimaat minder interessant wordt. Op termijn betekent dat een gevaar voor ons verdienvermogen. Niet alleen voor ASML, maar voor de hele regio en misschien ook voor heel Nederland.”

“Bij de politiek is hiervoor te weinig aandacht. Ze zijn te veel met allerlei randverschijnselen bezig.”

“Men is met problemen bezig op de vierkante millimeter, in plaats van: hoe kunnen we in dit land op termijn ons verdienvermogen op peil houden. Dat lijkt misschien de zaak van het grootkapitaal, maar Peer Swinkels, die veel in het buitenland komt, die zei het laatst ook al: overal waar meer wordt geïmporteerd dan geëxporteerd, dus waar het huishoudboekje niet klopt, gaat het slecht met die landen. De overheid heeft te weinig aandacht voor die problematiek.”

“Terugkijkend gaat het misschien nog best goed. Maar ondernemers kijken vooruit, naar wat gaat komen. Daar moet je je beleid op maken. En kijken we naar die toekomst, dan gaat het niet goed. We lopen risico, zowel in Europa als de rest van de wereld, dat we onze welvaart verliezen. En dat is meer dan dat de economie wint of verliest. Het is noodzakelijk voor het welzijn van iedereen.”

"*" geeft vereiste velden aan

 

Met het versturen van deze gegevens ga je akkoord met de wijze waarop wij jouw gegevens verwerken. Privacy statement